La Festa dels Romeus portarà Monistrol cinc segles enrere

La segona edició de la festa incorpora noves escenes i personatges

Mar Martí
16 de gener del 2014
Presentació de la Festa dels Romeus a Monistrol de Montserrat. Foto: Mar Martí

Monistrol de Montserrat celebrarà l'últim cap de setmana de gener la 2a edició de la Festa dels Romeus, una iniciativa que farà retrocedir el poble i els seus habitants fins el segle XVI, època clau en la història del municipi. Segons ha apuntat el batlle, Joan Miquel Rodríguez, la festa pretén divulgar la història de Monistrol i, al mateix temps, servir de "trampolí" per donar a conèixer la Festa Major d'hivern. La devoció popular a Sant Sebastià -patró del municipi-, que va deslliurar la població de la temuda pesta, ha desembocat en una festa de caire religiós que se celebra des de fa dècades i que, ara, es complementa amb el projecte dels Romeus, que enguany incorpora noves escenes i personatges.
 
L'Ajuntament de Monistrol de Montserrat ha decidit consolidar la festa dels Romeus i celebrar-ne una segona edició. Serà el cap de setmana del 25 i 26 de gener, una setmana després de les festes de Sant Sebastià o Festa Major d'hivern, que se celebren des de fa segles al municipi i es remunten a l'època en què la pesta negra causava estralls a la població. D'aquesta manera, el municipi es traslladarà durant dos dies fins el segle XVI a través de diverses representacions teatrals d'escenes històriques, com ara l'arribada dels romeus o peregrins al poble, els efectes de la pesta o el procés de construcció de l'església de Sant Pere. 
 
La regidora de Turisme i Comerç de l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat, Fanni Sancristòful, ha explicat que enguany s'incorporen noves representacions a la festa i també nous personatges, com l'agutzil Mustasaf, el temible funcionari encarregat de supervisar el bon funcionament dels mercaders i venedors ambulants. Una de les representacions centrals, el 'Vot del Poble', també canvia de format i combinarà les accions als carrers del nucli antic amb accions en alçada als balcons de les cases del carrer Sant Joan, el més antic del poble i que conserva els principals elements patrimonials de l'Edat Mitjana i el Renaixement. 
 
Altres escenificacions que s'incorporen a la festa són l'escena del 'Safareig', que aprofita el bon estat de conservació dels antics safareigs del municipi per dur-hi a terme una representació històrica, i també la de 'L'Escarni Públic'. A més, durant la festa també es mostraran els diferents oficis que hi havia durant el segle XVI a la localitat i s'instal·laran petits mercats amb parades de productes artesanals.
 
L'alcalde del municipi, Joan Miquel Rodríguez, ha expressat que des del consistori esperen que es repeteixi "l'èxit" de l'any passat, quan van acudir a la festa més de 4.000 visitants. Rodríguez ha apuntat que la Festa dels Romeus "no és una fira tradicional, sinó que és una festa amb Denominació d'Origen". A més, el consistori espera que aquesta festa permeti servir de "trampolí" perquè cada cop més gent conegui la centenària festa de Sant Sebastià. 
 
El preludi, les festes de Sant Sebastià
Monistrol de Montserrat acollirà aquest cap de setmana les festes de Sant Sebastià o Festa Major d'hivern del municipi, que es remunten a l'època en què la pesta negra causava estralls entre la població. El punt àlgid serà el dilluns 20 de gener amb el tradicional ball del Bo-Bo, proclamat l'any 2010 element festiu patrimonial d'interès nacional. Els dansaires recreen de manera simbòlica l'acte de sembrar a la terra els dons guaridors que Sant Sebastià ha proporcionat al municipi. 
 
La dansa va a càrrec de tres parelles, dues de casades i una de solters, que reben els noms d'abat, batlle i prior. Durant la dansa, els administradors de la festa passen el relleu dels seus càrrecs als que ho seran l'any vinent a través de la proclamació que en fa el credencer -l'administrador general de la festa- amb l'aprovació del poble.
 

Programa de la Festa de Sant Sebastià

Programa de la Festa dels Romeus