Súria inicia dissabte la Festa de Sant Sebastià

Els actes s'allargaran fins al 2 de febrer amb un protagonisme destacat dels actes culturals

Redacció
15 de gener del 2014
Súria celebrarà la Festa de Sant Sebastià amb la tradicional renovació del Vot de Poble i un ampli programa d'actes que es perllongarà entre els dies 18 de gener i 2 de febrer. La música, el cinema, el teatre, la pintura, la literatura, l'esport i la recuperació històrica seran protagonistes destacats d'aquesta edició.
 
D'aquesta manera, la Festa Major d'Hivern consolida la seva vocació de "donar visibilitat al talent local des de les diverses vessants de la cultura, de les arts i, fins i tot, de la política" amb uns actes de "gran nivell", segons destaca la regidora de Cultura, Ana Pérez, en el pòrtic del programa.
 
El pregó de festes serà a càrrec de la surienca Mercè Cardona i Junyent, presidenta del Consell Comarcal del Bages i exalcaldessa de Monistrol de Calders, en un acte que tindrà lloc dissabte 18 de gener al saló de sessions de la Casa de la Vila.
 
La renovació del Vot de Poble se celebrarà el dilluns 20 de gener, diada de Sant Sebastià, amb els actes tradicionals de la festa: una galejada, la missa solemne, la cercavila i una audició i ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Súria. El mateix dia s'oferirà la primera de les quatre representacions del musical "El món real", a càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural (dies 20 i 26 de gener, i 1 i 2 de febrer).
 
Altres cites destacades de la Festa seran el concert de la cantant surienca Beth (diumenge 19 de gener), la presentació del llibre "Fàbriques de riu" sobre la història del sector tèxtil al Mig Cardener (divendres 24 de gener), la projecció de la pel·lícula "Fill de Caín" amb la presència del seu director Jesús Monllaó i del cineasta surienc Jordi Bransuela (dissabte 25 de gener) i la inauguració de l'exposició d'obres del pintor Aloaye Norris Adoro, vinculat a Súria, en un acte que tindrà la presència del pintor manresà Joaquim Falcó (dissabte 18 de gener).
 
El llibre "Fàbriques de riu" és la primera publicació que aprofundeix en la història del tèxtil del Mig Cardener. Els seus autors són els estudiosos Albert Fàbrega, Ramon Fons i Ester Llobet. El llibre ha estat editat pels ajuntaments de Callús, Navàs, Sant Mateu de Bages i Súria. Els respectius alcaldes i els autors de l'obra seran presents en l'acte de presentació, que en les properes setmanes es repetirà als altres municipis.
 
En aquesta mateixa línia de recuperació i divulgació històrica, el programa inclou la visita patrimonial "Poble Vell insòlit" per descobrir alguns cellers i interioritats del nucli antic de la vila, a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega (diumenge 26 de gener).
 
L'exposició de pintures d'Aloaye Norris Adoro es podrà visitar a la sala Cal Balaguer del Porxo fins al proper 30 de març. L'artista ha fet altres exposicions a Nigèria, Noruega, Estats Units i el País Valencià, a més de tenir un màster en Belles Arts de l'Escola de l'Institut d'Art de Chicago. Des de fa set anys, els paisatges del Bages i el taller de Súria li són el seu hàbitat de treball.
 
La surienca Maria Jesús Marco, doctora en Educació i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), oferirà una xerrada sobre la formació universitària i les necessitats d'avui (dijous 23 de gener). D'altra banda, l'escriptor Sebastià Alzamora parlarà de la seva novel·la "Crim de sang", premi Sant Jordi 2011, en una tertúlia del Club de Lectura de la Biblioteca Pública (dimecres 22 de gener).
 
El Casal de Joves acollirà la projecció del curt "Del gintònic al cafè", escrit i codirigit per la surienca Maria Agut (divendres 31 de gener). L'acte comptarà amb la participació del grup Anonyme, que signa la banda sonora i que té alguns integrants suriencs. La cinta es va filmar a Navàs i a Súria. La companyia igualadina Teatre Nu torna a Súria amb l'espectacle per a infants "Raspall", inspirat en un conte de Pere Calders sobre els conflictes entre la imaginació del món infantil i la realitat lògica dels adults (dissabte 25 de gener).
 
L'esport és present al programa de la Festa de Sant Sebastià amb una nova edició de la cursa de muntanya de Súria, que forma part del circuit Arcs (diumenge 26 de gener) i la 20a Tirada Internacional d'Armes Pneumàtiques (dissabte i diumenge, 18 i 19 de gener).
 
Com és tradicional, l'Ajuntament demana a tot el veïnat que el dia 20 de gener es posi la bandera catalana a finestres i balcons per tal de donar més solemnitat a la festa.
 
L'Ajuntament també agraeix la col·laboració de totes les entitats i els particulars que han participat en l'elaboració del programa d'enguany.
 
Venda d'entrades per internet
Més de dues-centes entrades han estat adquirides fins aquest dimecres 15 de gener a través d'internet per assistir al concert de Beth al pavelló d'esports, en la seva primera actuació a Súria des de fa deu anys. La cantant surienca hi presentarà el seu nou disc, "Família", abans de portar-lo a Barcelona i a Manresa. El concert tindrà lloc diumenge 19 de gener, a les 18.00 h.
 
Aquesta és la primera vegada que l'Ajuntament de Súria utilitza internet com a mitjà de venda anticipada d'entrades. L'enllaç per comprar-les és a la pàgina d'inici del web municipal (www.suria.cat). Mitjançant aquest enllaç també es poden comprar anticipadament les entrades per a l'espectacle infantil "Raspall", que es farà dissabte 25 de gener, al teatre del Foment Cultural, a les 17.00 h.
 
D'altra banda, el Foment Cultural també ha posat a la venda les entrades anticipades per assistir a l'obra de teatre musical "El món real", a través del web www.fomentculturalsuria.cat o a l'establiment Milar Reguant Agut.

Programa de la Festa de Sant Sebastià

Arxivat a