Memòria.cat inclou 4 testimonis més al web dels bombardeigs

Ofereix una àmplia informació sobre els fets de Manresa al final de la Guerra Civil

per Redacció , 13 de gener de 2014 a les 08:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El web Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-39) del portal Memòria.cat incorpora les declaracions de quatre testimonis més d'aquells fets tràgics.
 
Es tracta de Carme Ausió Ferrer, Josep Batriu Agut, Montserrat Camprubí Rovira i Maria Prat Torras. Maria Prat, a més, ensenya els soterranis de casa seva (al carrer de les Escodines), on alguns veïns es refugiaven durant els bombardeigs. Es poden veure les entrevistes dels testimonis en aquest apartat.
 
Ara fa 75 anys Manresa va ser bombardejada en dues ocasions: el 21 de desembre de 1938 i el 19 de gener de 1939 (cinc dies abans de l'entrada de les tropes franquistes). Aquestes accions salvatges, realitzades quan els franquistes tenien perfectament controlada la guerra, van produir la mort d'un mínim de 35 persones. Entre les víctimes hi havia 6 nens i nenes de menys de 13 anys i 12 dones d'entre 15 i 66 anys.
 
El web dels bombardeigs ofereix una àmplia informació sobre els fets. A més de les entrevistes a testimonis (26 en total), ofereix 16 entrevistes a familiars de les víctimes, la relació de totes les víctimes mortals, el mapa on van caure les bombes i nombrosos documents de gran interès històric procedents de l'Achivo General Militar d'Àvila, l'Archivo Histórico del Ejército del Aire i l'Ufficio Storico dell'Aeronautica Militare (Roma).

 

Participació