Guerra oberta entre el director de Regió7 i la Policia Local de Manresa

Marc Marcè ha d'assistir dimecres a una vista al Jutjat de Manresa per "posar-se els dits a la boca i ajupir-se" fent com si vomités dirigit a un agent de l'autoritat | El conflicte fa dos anys que dura

Pere Fontanals
17 de desembre del 2013
El director de Regió7, Marc Marcè. Foto: AnoiaDiari

Marc Marcé, director del diari Regió7, haurà de respondre dimecres en els jutjats de Manresa per una denúncia penal com a presumpte autor d'un delicte lleu per manca de respecte i consideració a un agent de l'autoritat. Aquesta episodi constitueix un salt qualitatiu de l'enfrontament que mantenen des de fa uns dos anys el periodista i la Policia Local de Manresa, que fins ara es reflectia en un creuament mutu de multes de trànsit i d'articles d'opinió molt crítics amb el Cos.
 
Segons recull la denúncia, Marcè es va dirigir a un agent de la Policia Local que regulava el trànsit durant la sortida dels alumnes de l'escola Joviat amb l'expressió "avui no plegaràs tard", i que tot seguit va "posar-se els dits a la boca i ajupint-se" va fer el gest de vomitar. El fet es van produir davant de la gent que hi havia a la zona, però l'agent no el va aturar "perquè no podia deixar el seu lloc" en la regulació de trànsit, sempre segons la denúncia.
 
El policia "va reconèixer" Marc Marcè com a protagonista d'aquest episodi, ja que aquest mateix agent l'havia denunciat anteriorment dues vegades per infraccions de trànsit. En el mateix punt, segons recull l'escrit, hi havia un altre agent que va veure el director de Regió7, tot i que no quan, presumptament, es va dirigir al seu company en to despectiu.
 
L'origen de tot plegat

A l'actual situació s'hi ha arribat després de dos anys llargs d'articles d'opinió, multes de trànsit, desqualificacions, piulades de Twitter i algun insult. En aquest temps, el director del diari manresà ha acumulat cinc denúncies de trànsit amb la seva motocicleta i ha publicat un nombre similar d'articles d'opinió en el seu espai a la contraportada del diari relacionats amb temes policials. Marcé hi ha acusat als agents i al principal sindicat del cos a Manresa, el SPPM-CAT, de mantenir "actituds autoritàries i agressives" i fer valer el fet "de portar pistola".
 
En conversa amb Manresainfo.cat, Marcè situa l'origen del conflicte en les mobilitzacions que el sindicat va fer contra els membres de l'anterior govern tripartit de la ciutat. Llavors, el periodista va signar dos articles molt crítics contra l'actuació dels policies per reclamar millors condicions laborals "denunciant la coacció a què van sotmetre als regidors de govern" i al fet que s'arxivessin sense tancar tres expedients que s'havien obert contra els agents.
 
"Poc després em van multar dues vegades la moto per estar estacionada en una vorera de més de dos metres d'amplada, on l'havia deixat sempre sense que m'haguessin multat mai", afirma Marcè. "Llavors vaig saber que havien començat una campanya en contra meu", s'indigna, i afegeix que "van començar a respondre l'opinió amb coacció".
 
Algunes fonts policials asseguren a Manresainfo.cat que la primera d'aquestes denúncies es va fer perquè un nen es va cremar amb el tub d'escapament de la moto de Marcè, i que aquest fet "no tenia res a veure amb el tractament informatiu o d'opinió" de les mobilitzacions policials. I també asseguren que en totes les actuacions que els agents han tingut amb el director de Regió7 , la seva actitud ha estat "prepotent" i en alguna ocasió els ha etzibat que "no saps amb qui estàs parlant".
 
Ús inadequat de correus electrònics i articles cada cop més punyents
 
Després d'això, els articles d'opinió de Marc Marcè van pujar de to "contra l'actitud coactiva dels agents i el sindicat", assegura. "No pot ser que uns articles d'opinió, amb els que hi pots estar d'acord o no, però en tot cas legals, siguin respostos amb coaccions o insults" afirma Marcè, que denuncia que el SPPM-CAT va fer servir la base de dades dels treballadors de l'Ajuntament de Manresa per "enviar un correu massiu amb desqualificacions cap a mi" a totes les adreces de correu electrònic.
 
Mentrestant, Marcè acumulava sancions de trànsit: una per avançar en línia contínua al Passeig del Riu, una altra per portar la seva esposa a la moto sense casc a la Muralla, i l'última, ara fa dues setmanes, per avançar en una retenció de trànsit amb la moto per sobre la vorera al carrer del Cós. Amb tot, el periodista afirma que els articles que va escriure posteriorment a cada sanció "no eren contra la multa, sinó contra l'actitud que van mostrar els agents" al reconèixer-lo.
 
D'entre aquestes actituds, recorda que al Passeig del Riu "l'agent se'm va dirigir dient-me 'va, demana'm que et tregui la multa'", o a la Muralla "ens van esbroncar per no portar casc, quan la seva obligació és només multar". Des del sindicat neguen aquests fets i situen les afirmacions del director de Regió7 en l'àmbit "de creure's amb més drets que la resta pel càrrec que ocupa al diari". Des de la policia, però, també ha molestat molt "el menyspreu continu que Marc Marcè ha mostrat cap als agents" insistint en el fet que portin pistola o que mereixin menys respecte que altres cossos com els bombers.
 
El sindicat policial a Marcé: "Orellut, barrut, camacurt, dropo..."
 
Aquest darrer article d'opinió de Marcè va ser contestat amb una carta oberta del secretari general del SPPM-CAT, que van publicar a Internet fa menys d'un mes, en què acusen el periodista de "provocador" i "vanitós", de "promoure la crispació" i de "buscar la 'palmadeta' fàcil". El paràgraf més destacat de l'escrit és al final quan en una filera d'adjectius li dediquen, entre d'altres "orellut", "barrut", "camacurt", "dropo" o "desvergonyit".
 
Aquesta carta, a més a més, va anar acompanyada d'una piulada en el Twitter del SPPM-CAT informant d'una de les denúncies contra Marc Marcè, "amb nom i cognoms", quan "això no ho poden fer". Això va provocar el darrer article del director de Regió7 dijous passat, criticant les pràctiques del sindicat, tant pel que fa a la carta com a la piulada. "Curiosament, el mateix dia que van presentar la denúncia per manca de respecte i consideració a un agent de l'autoritat", acaba.
 
Una multa mal païda o una opinió mal digerida?
 
Sigui com sigui, s'ha arribat a la situació que Marcè haurà d'assistir dimecres als jutjats a declarar sobre els gestos i afirmacions que li va fer a un agent. Sobre aquest tema, el periodista no ha volgut fer cap manifestació a Manresainfo.cat abans de la vista.
 
Marcé afirma, però, que "ni els caps policials ni els caps polítics no han dit res", ni de "l'ús sospitós dels correus dels treballadors municipals per part del sindicat", ni dels "insults i la utilització d'informació confidencial" que han emprat des de la policia. "De fet - assegura- fins i tot pot ser que a la regidora li agradi" aquesta situació "ja que el diari que dirigeixo va ser molt crític amb el seu nomenament pel fet de ser a la direcció d'un grup de comunicació (en referència a que era gerent de TLBGrup)".