Bombers i SEM es coordinen en un exercici a la Sala Ciutat

El desplegament ha comptat amb la participació de Mossos, Policia Local i Protecció Civil de l’Ajuntament de Manresa

Redacció
13 de desembre del 2013
Bombers i SEM treuen una víctima de dins la Sala Ciutat. Foto: Pere Fontanals

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), amb la col·laboració de Mossos d'Esquadra, Policia Local i Protecció Civil de l'Ajuntament de Manresa, han fet un exercici de coordinació per practicar les tècniques i protocols d'actuació a seguir en cas d'incendi o emergències en locals de pública concurrència.
 
L'exercici, que s'ha realitzat al llarg d'aquest matí, ha consistit en recrear una explosió dins de la Sala Ciutat de Manresa, seguida d'una apagada general del corrent elèctric. L'accident, provocat per dos electricistes que estaven treballant durant una projecció, ha generat l'evacuació col·lectiva dels ocupants del local.
 
Els afectats per l'accident que han pogut sortir de la sala pel seu propi peu han trucat als serveis d'emerg&egrav e;ncies. Policia Local i Mossos d'Esquadra han precintat el recinte exterior i posteriorment han arribat les ambulàncies del SEM.
 
El personal sanitari s'ha ocupat d'atendre els ferits i d'evitar que ni ells ni ningú entrés a la Sala. Minuts després s'han sentit les sirenes dels bombers que han arribat i ràpidament han desplegat els seus efectius per valorar la situació, assegurar el recinte i procedir a la evacuació de les persones que si han vist atrapades.
 
El balanç total dels afectats per la catàstrofe ha estat d'un mort, un metge del SEM que ha patit un infart dins el local i un ferit amb les extremitats amputades, que han estat hospitalitzats. Els tractats en el mateix lloc de l'incendi que no han necessitat ser traslladats a cap centre sanitari han estat tres persones amb lesions diverses i catorze ferits lleus que no han necessitat atenció mèdica.
 
Per dur a terme aquesta activitat s'ha comptat amb quatre vehicles dels Bombers de la Generalitat i quatre unitats del SEM (dues ambulàncies suport vital i dues de suport vital avançat). També hi ha intervingut un cotxe de coordinació, un de l'Institut Català de la Salut (ICS), un de Protecció Civil, un de Policia Local i un del Cos dels Mossos d'Esquadra.
 
A més, hi han participat vint estudiants del Grau d'Emergències Sanitàries de l'Escola Joviat, que han simulat ser ferits de diversa consideració a conseqüència de l'accident.
 
Aquesta activitat té com objectiu principal millorar aspectes de coordinació entre els grups d'intervenció (Bombers de la Generalitat), el sanitari (SEM) i el suport de Protecció Civil municipal en aspectes de recollida i gestió de la inform ació sobre les possibles víctimes.
 
També s'ha mostrat com funcionen els fluxos d'informació entre els diferents operatius, que va ser un dels punts febles del simulacre fet al túnel de Viladordis l'any 2011; la zonificació, que garanteix les vies d'evacuació de les persones i l'accés dels bombers al recinte; i la creació d'equips multidisciplinaris per donar resposta a situacions concretes.
 
Per aquest motiu equips avaluadors dels diferents serveis participants en l'exercici han enregistrat, observat i anotat tot allò que anava succeint per tal d'analitzar tant els aspectes encertats de l'actuació dels professionals com aquells punts febles que s'han millorar.
 
Aquesta jornada forma part de les actuacions de formació dels diferents operatius implicats en la resolució de les emergències i s'ha fet a la Sala Ciutat, actualment fora d'ús, gràcies a la cessió per part de l'Ajuntament i aprofitant les seves característiques úniques a la ciutat.