Concentració a la plaça Major per defensar els serveis municipals

En un acte de rebuig del projecte d'una llei que pretén limitar l'autonomia dels ajuntaments

Redacció
12 de desembre del 2013
Concentració contra la reforma local a la Plaça Major. Foto: AjM

La plaça Major de Manres a ha acollit aquest dijous al migdia una concentració de desenes de persones -entre els quals hi havia l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, regidors de l'equip de govern i dels grups polítics, treballadors municipals i de serveis publics i representants sindicals- per defensar els serveis municipals i per reclamar la retirada del projecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local que prepara l'Estat.
 
L'acte ha estat convocat l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i els sindicats UGT i CCOO, i s'ha celebrat de forma simultània a molts de pobles i ciutats de Catalunya i la resta l'Estat. A Manresa, a banda dels esmentats sindicats també ha comptat amb el suport dels grups Lluita i SPPME. 
 
El president del comitè de personal de l'Ajuntament de Manresa, Xavier Naval , ha estat qui ha fet la lectura d'un manifest redactat de forma conjunta i que advoca per la unió del món local per defensar "un model de competències i serveis públics de proximitat i qualitat, prestats per treballadors públics i eficients, ciutadans al servei de ciutadans i amb una ferma voluntat de servei i compromís".
 
El manifest alerta que "la proposta del govern de l'Estat a qui realment perjudicarà serà a la ciutadania que veurà afectat els seus drets a l'accés als serveis públics locals perquè difícilment una corporació supralocal podrà substituir el coneixement de la problemàtica municipal i la sensibilitat d'un ajuntament".
 
Segons el text, el Govern espanyol no vol fer "una simple actualització del nivell competencial municipal, sinó que es tracta d'una autè ntica involució del règim local que tindrà conseqüències socials en forma de majors desigualtats, un deteriorament i tancament de serveis que afectarà als nostres veïns i veïnes i a l'ocupació pública".
 
Des de les entitats municipalistes també es lamenta que la reforma no s'hagi fet "amb un consens ampli, lleialtat institucional i sense estigmatitzacions fàcils", i s'exigeix "al Govern central que respecti la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya sobre l'organització territorial i el règim local, aprovada a l'Estatut, i la no invasió competencial recentralitzadora".