Súria articula el projecte d'Horts Socials i Solidaris

Les persones beneficiàries hauran de conrear espècies pròpies de l'horta surienca i prioritzar varietats locals

Redacció
03 de desembre del 2013
El ple municipal de Súria va aprovar inicialment per unanimitat el Reglament del Projecte Horts Socials i Solidaris, que promourà criteris de conreu d'agricultura ecològica i s'adreça especialment a col·lectius socials vulnerables, com persones en atur, amb pocs ingressos o en risc d'exclusió. L'aprovació inicial va tenir lloc en la sessió celebrada dimecres 27 de novembre amb caràcter ordinari.
 
L'Ajuntament posarà a disposició del projecte diferents horts de titularitat pública o procedents d'arrendament o convenis subscrits amb entitats o particulars. Les persones beneficiàries hauran de conrear espècies pròpies de l'horta surienca i prioritzar varietats locals, quedant exclosa la plantació d'arbres o arbustos. Una comissió tècnica s'encarregarà de fer el seguiment del projecte.
 
Les persones sol·licitants hauran d'estar empadronades a Súria, amb una antiguitat mínima d'un any, i no tenir terrenys de conreu hortícola a la seva disposició ni de cap altre membre de la unitat familiar. La cessió d'ús de la parcel·la no suposarà en cap cas la transmissió de la propietat del terreny.
 
Les sol·licituds hauran de ser presentades mitjançant una instància i la documentació prevista en el Reglament, que també estableix uns criteris de valoració per apropar el projecte als col·lectius més vulnerables. L'adjudicació o distribució de les parcel·les es farà per sorteig públic entre els sol·licitants que hagin estat admesos.
 
Els beneficiaris hauran d'assistir a activitats prèvies de formació sobre agricultura ecològica. El Reglament contempla limitacions com la prohibició de fer-hi barraques, hivernacles o altres construccions; no delimitar l'hort amb nous murs o tanques de separació; no utilitzar la parcel·la com a magatzem de materials o deixalles; no fer-hi foc; no tenir-hi gossos de forma permanent o no utilitzar fertilitzants, condicionadors del sòl o maquinària no permesa per l'equip tècnic del projecte, entre d'altres supòsits.
 
La durada màxima de l'autorització serà de tres anys naturals. En acabar aquest període, caldrà deixar l'hort a disposició de l'Ajuntament, en perfecte estat d'ús i explotació. L'aprofitament de l'hort es perdrà automàticament en els casos de renúncia, pèrdua de veïnatge, subrogació o subarrendament a tercers, manca d'activitat durant tres mesos o defunció del titular de la sol·licitud.
 
El Reglament ha estat una iniciativa de les regidories de Medi Ambient i Benestar Social de l'Ajuntament, amb el suport de la Comunitat de Regants. El seu text romandrà exposat al públic, abans de la seva aprovació definitiva.
Arxivat a