Una cooperativa manresana crea una caixa regal del 3r sector

L'objectiu del projecte és potenciar un model d'oci basat en els valors i contribuir al finançament de les entitats socials del territori

Laura Fíguls
23 de novembre del 2013
La directora general de la cooperativa Encís, Clara Puigventós, amb la caixa regal 'Ergosum'. Foto: Laura Fíguls

La cooperativa manresana Encís ha creat un nou producte amb format de caixa regal que ofereix experiències de lleure amb un valor social. Es tracta d'Ergosum, un projecte que vol potenciar un model d'oci basat en valors i contribuir al finançament de les entitats socials del territori. La directora general, Clara Puigventós, ha remarcat que el projecte treballa dos eixos: en primer lloc, "donar a entendre que el lleure pot tenir també un valor afegit" i, en segon, que "pots contribuir a la generació d'una economia pròpia per part de les entitats socials". De moment, 16 entitats del tercer sector ofereixen 25 experiències socials, culturals, gastronòmiques, ambientals, artístiques o científiques.
 
La Fundació Privada Auxilia, l'Associació Obrador Xiqueta, l'Associació Social Andròmina, els Castellers de Vilafranca o l'Olivera Cooperativa són algunes de les 16 entitats que formen part del projecte Ergosum, impulsat per la cooperativa manresana Encís. Es tracta d'un nou producte que té el format de caixa regal i que ofereix 25 experiències de lleure a l'entorn de la vivència, el treball o la reflexió d'un valor social. Entre les activitats s'hi troba fer pintura artística, fer de pastor, construir una andròmina amb rodes o descobrir el món casteller. 
 
La directora general d'Encís, Clara Puigventós, ha ressaltat que Ergosum és una experiència de lleure "a través de la qual, a part de passar-t'ho bé, treballes un valor social". "La peculiaritat és que les entitats que realitzen les activitats totes són sense ànim de lucre i tenen una finalitat social", ha especificat Puigventós. Per la responsable de la cooperativa, el projecte contribueix a "donar a conèixer allò que ara està de moda i anomenem economia social". "Volem conscienciar al públic que el lleure no és només tirar-se pel Dragon Khan, sinó que es poden aconseguir altres objectius amb valors associats", ha apuntat. 
 
Les caixes regal tindran un preu de 49,90 euros i tots els diners revertiran directament en les entitats que hi participen. D'aquesta manera, ha apuntat Puigventós, la iniciativa també sorgeix per "donar viabilitat a les accions que organitzen les entitats després de la davallada en el finançament que reben per part d'institucions públiques". Per ella, aquestes entitats es troben "en un moment complicat, ja que pateixen una especial incidència de la crisi perquè tenen una dependència molt important de fons públics" i, per això, "hem de garantir noves vies de finançament per garantir-ne la viabilitat". 
 
Un projecte amb expectatives de créixer
El primer producte que conté les 25 experiències porta per nom 'Ergosum en família' i està destinat a les famílies amb infants d'edats compreses entre els 3 i els 12 anys. Amb tot, la cooperativa Encís preveu ampliar l'oferta amb noves caixes regal destinades a altres col·lectius, com poden ser la gent gran o els joves. La directora de la cooperativa Encís ha explicat que la seva idea és que la caixa es pugui distribuir directament des de les entitats, però també a través de la pàgina web de la cooperativa i "en aquests moments estem negociant amb distribuïdores de gran públic". 
 
Encís és un cooperativa mixta de treball i consum amb més de 20 anys d'experiència i 500 treballadors i socis, que treballa en l'àmbit de la prestació de serveis educatius, socials i culturals. El projecte Ergosum és un dels seleccionats en la segona convocatòria del Programa d'Emprenedoria Social de l'Obra Social la Caixa.