Jordi Llobet, de L'Ó: «No esperàvem l'estrella tan aviat»

L'establiment va començar a funcionar a principis d'estiu com a relleu de l'Angle de Jordi Cruz, que es va traslladar a Barcelona

Laura Fíguls
22 de novembre del 2013
El xef Jordi Llobet a la cuina del restaurant L'Ó, a Món Sant Benet. Foto: Laura Fíguls

El restaurant L'Ó, de Món Sant Benet, ha aconseguit la primera estrella Michelin encara no mig any després de posar-se en funcionament com a relleu de l'Angle de Jordi Cruz, que es va traslladar a Barcelona. El xef de L'Ó, Jordi Llobet, ha destacat a l'ACN que tot i que cuinaven "per aconseguir l'estrella, no l'esperàvem tan aviat". Llobet ha dit que és una "injecció de motivació important", però "també un punt de pressió per mantenir el nivell". La seva proposta gastronòmica es basa en "productes de proximitat i tècniques d'avantguarda, amb una bona presentació i un bon servei". L'entorn de Sant Benet i el suport de la Fundació Alícia, just al costat, reblen el projecte.
 
L'equip del restaurant L'Ó de Món Sant Benet s'ha mostrat aquest dijous exultant després de rebre una estrella Michelin inesperada, sobretot pels pocs mesos de recorregut del projecte. "Estava a casa perquè teníem festa i amb els companys ens vam començar a trucar. No ens ho esperàvem, la veritat", ha explicat el xef Jordi Llobet. 
 
Aquesta no és la primera estrella Michelin que rep Jordi Llobet, ja que també va ser distingit per la prestigiosa guia francesa quan estava al capdavant del Cingle de Vacarisses. "El dia després d'aconseguir una estrella Michelin, arribes una mica perdut al restaurant, perquè és un dia normal de treball però tothom et truca i et felicita", ha assenyalat. El responsable de L'Ó ha destacat que l'estrella aporta "molta motivació" però "també un punt de pressió", perquè fins ara cuinaven "més tranquil·lets". "Ho intentàvem fer de la millor manera possible. Ara, encara més", ha afirmat. 
 
El pagès, cada matí: un luxe per al cuiner
Un dels atractius de la proposta gastronòmica de L'Ó -que basa el seu nom amb la 'o' accentuada de Món Sant Benet- és el protagonisme dels productes de proximitat. "A Sant Benet tenim horts al voltant i els pagesos ens subministren els productes. Que vingui el pagès al matí amb les verdures acabades de collir no té preu per a un cuiner". 
 
El restaurant L'Ó combina el menjar de proximitat amb les "noves tècniques", que treballen dia a dia amb la Fundació Alícia, centre de recerca i innovació tecnològica de cuina que també es troba a Món Sant Benet. L'equip de L'Ó ha recuperat plats tradicionals, com els del cuiner manresà de principis del segle XX Ignasi Domènech, però aplicant-hi les tècniques d'avantguarda i amb un "toc de personalitat a cada plat". 
 
El relleu del projecte de Jordi Cruz a Món Sant Benet
El restaurant L'Ó va obrir després que l'Angle del prestigiós i popular xef Jordi Cruz es traslladés de Món Sant Benet a Barcelona. En la gala de la Guia Michelin d'Espanya i Portugal, celebrada a Bilbao dimecres a la nit, el restaurant Àbac, també capitanejat per Cruz, aspirava a la tercera estrella, però finalment no la va poder aconseguir. "No ha de patir; si no l'ha tingut aquest any, l'obtindrà el que ve. Ho fa molt bé", ha augurat Llobet.