El Bages paga 65 milions l'any en despesa militar espanyola

L'estat té una previsió de despesa militar diària de 45.270.000 d'euros per al 2014

Quico Sallés/Redacció
21 de novembre del 2013
Soldats de la BRIAC XII en un exercici de cohesió. Foto: MdD


L'informe "La cara oculta de la despesa militar. El pressupost militar de 2014" , que elabora el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, de Justícia i Pau, calcula la despesa militar real espanyola segons el criteri OTAN , s'enfila a 16.526,73 milions d'euros.
 
L'informe també aporta els principals indicadors de la despesa militar real prevista pel 2014: una despesa militar diària de 45.270.000 d'euros. Una xifra que representa un 1,58% del PIB, o bé una aportació per persona a l'any de 353 euros. Una extrapolació al Bages donaria una xifra de més de 65 milions d'euros, per una població de 185.000 habitants.
 
L'informe posa en dubte la retallada aritmètica de la partida de defensa per l'exercici de l'any vinent. De fet, la proposta de pressupost del Ministeri de Defensa per a l'any 2014, de 6.776,75 euros, indica per Centre Delàs una disminució del 1,98% respecte a l'any anterior , i no un 3,22% com assenyala el Govern, ja que segons l'estudi s'han d'afegir els organismes autònoms, que han augmentat la seva dotació respecte a l'any 2013 .
 
Canvis durant l'exercici
Segons els autors de l'infome, el pressupost del Ministeri de Defensa espanyol pateix "innombrables alteracions durant la seva execució amb què es modifica substancialment", de tal manera, que en acabar l'any pot haver patit un canvi "radical" sobre la quantitat inicialment prevista i aprovada.
 
Aquests canvis, en els últims deu anys la mitjana anual d'aportacions extraordinàries sobre l'assignació inicial és de 1.500 milions d'euros. Una xifra que el Centre Delàs considera ras i curt un "engany". Un engany especialment significatiu en dues de les partides pressupostàries: el pagament dels compromisos adquirits amb els Programes Espacials de Armaments (PEA) i les missions militars a l'exterior.