«Si cal, ens declararem insubmisos a una justícia que no ens representa»

L'Ateneu la Sèquia insisteix que està oberta al diàleg amb la propietat de la casa Amigant i amb l'Ajuntament, però que si s'esgota la via judicial "seguirem a l'Ateneu" sigui quina sigui la sentència

Pere Fontanals
18 de novembre del 2013
Roda de premsa amb membres dels col·lectius de l'Ateneu i les tendes de campanya al fons. Foto: Pere Fontanals

"Ens plantem figuradament i literal" contra un procés judicial que pot sentenciar l'Ateneu la Sèquia al desalliberament de la casa Amigant. Aquest és el sentit de l'acampada que ha aplegat una trentena de tendes de campanya des del diumenge al vespre a la plaça Major de Manresa. Les germanes Josefines, propietàries de l'immoble, "no volen dialogar ni de forma directa ni per les vies judicials" i aquest proper divendres tindrà lloc el judici que han impulsat a fi de desallotjar "una desena llarga de col·lectius que han donat vida a l'espai" i "centenars de persones que fan possible el projecte".
 
Però no només les germanes Josefines han estat assenyalades com a responsables d'aquest procés pels representants de l'Ateneu. L'Ajuntament d'una ciutat "amb més de 8.000 pisos buits, un barri antic degradat, i equipaments sense usar, no ha fet res per evitar el desencontre". Tot i així, des de l'Ateneu la Sèquia es vol insistir que "hem estat, estem i estarem oberts a asseure'ns i dialogar per trobar una sortida a la situació", però si el procediment segueix endavant "ens declararem insubmisos a una justícia i a unes institucions que no ens representen".
 
En aquest sentit, i malgrat la pluja, durant tota la setmana l'Ateneu popular la Sèquia té programada una intensa agenda d'activitats que inclouen tallers, conferències i concerts a la zona d'acampada a la plaça Major, sota els porxos de l'Ajuntament o al aire lliure depenent de la climatologia.
 
El projecte de l'Ateneu va començar fa quatre anys amb l'alliberament de l'edifici Llissach al carrer Alfons XII per passar, posteriorment, a ocupar la casa Amigant, propietat de les germanes Josefines que administren des de Madrid i que feia 8 anys que deshabitada. En aquest temps, s'hi han creat o afegit una desena de col·lectius, s'hi han habilitat una botiga, un gimnàs, un servei d'acompanyament d'infants, un rocòdrom, una escola de ball,...
 
L'acampada, que respecta un espai per al fàcil accés al consistori, va rebre diumenge al vespre la visita de la regidora de Seguretat Viària, Olga Sànchez, acompanyada d'agents dels Mossos d'Esquadra, que es va comprometre a fer les gestions administratives necessàries per garantir l'acció fins a la data del judici.