Moià no es personarà com a acusació pels delictes comptables de 2005/09

El ple va aprovar per 6 vots a favor d'AraMoià, 4 en contra d'Entesa i 2 abstencions de CiU confiar en el Ministeri Fiscal la formulació de l'acusació que s'hagi de presentar contra els 22 implicats

Montràs ha de respondre de forma solidària dels 4,4 milions de Moià

, Moià | 14/11/2013 a les 20:25h
Especial: Fallida Ajuntament de Moià
Arxivat a: Economia i Empresa, MoiàFutur, Tribunal Cuentas, crisi Moià
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/11/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Imatge d'arxiu del Ple de l'Ajuntament de Moià. Foto: Pere Fontanals

El ple de l'Ajuntament de Moià celebrat el passat dimecres va determinar no presentar-se com a acusació particular, però sí com a part perjudicada, en el tràmit judicial que es va iniciar en el Tribunal de Cuentas el passat mes de març per depurar les responsabilitats de diversos presumptes delictes comptables a l'Ajuntament de Moià i a la societat municipal MoiàFutur entre 2005 i 2009.
 
Cal recordar que la denúncia que MAP-ERC va presentar a finals de 2009 sobre aquests quatre exercicis del consistori i la societat municipal, va determinar que 22 persones, entre els quals hi havia regidors de l'oposició i, fins i tot, membres de la formació denunciant, a banda de tècnics municipals i dels regidors de govern encapçalats per l'alcalde de CiU de llavors, Josep Montràs, havien de fer front a l'aval o pagament de 4,4 milions d'euros que serveix per garantir la disponibilitat econòmica un cop el jutge dicti sentència.
 
La proposta del ple presentada pel govern, que va ser aprovada pels 6 vots d'AraMoià, contra les 2 abstencions de CiU, i els 4 vots en contra dels regidors d'Entesa presents al ple, esgrimeix que "Moià és un poble petit on tothom es coneix i la dificultat que representa en l'ordre humà" presentar-se com a acusació en el tràmit d'una demanda de responsabilitat comptable contra "autoritats i empleats" del propi consistori, fa que impedeixi dirigir contra ells "una demanda de responsabilitat patrimonial d'aquesta gravetat" i es confia en el Ministeri Fiscal la formulació de l'acusació que s'hagi de presentar contra els implicats.
 
Per la seva part, Entesa va defensar que l'Ajuntament es presentés com a acusació particular per a la major part del procediment, excepte en els punts que tocaven a l'adjudicació d'una subvenció per a la gespa del camp de futbol, de 2006, a la construcció dels vestidors de la piscina, de 2008, i de l'adjudicació de l'obra del CAP i el pàrquing, de 2007, que són els punts en que l'expedient que implica a regidors no relacionats directament amb el govern*, per haver-hi votat favorablement. Entesa entén que en aquests tres punts, el secretari - interventor hauria s'haver advertit de les irregularitats que ara ha analitzat la Sindicatura de Comptes.
 
Cal tenir en compte que l'informe realitzat per la Sindicatura de Comptes a instància del Tribunal de Cuentas ha analitzat la totalitat d'accions realitzades durant quatre exercicis, i tot i que els casos més importants són els relacionats amb la gestió de MoiàFutur amb la caserna de la Guàrdia Civil i el CAP, també existeixen altres capítols que l'informe considera delictius, com la subvenció al CE Moià per a la gespa artificial o els vestidors de la piscina, o decisions menys importants quant a responsabilitat econòmica i que han acabat afectant a regidors de l'oposició.

(*) Notícia corregida perquè en la versió original contenia una incorrecció apuntada per alguns comentaris

COMENTARIS

Indignat
Barruts, 15/11/2013 a les 06:36
+0
-5
Entesa es vol presentar com acusació menys en als punts on hi han implicats els seus regidors.
Sense comentaris
No fant res...
Anònim, 15/11/2013 a les 08:21
+6
-1
Si l'Ajuntament actual, que tindrien que ser els primers en volguer aclarir el pq de tants i tants deutes que tenim el poble, no fan res per ajudar a la justícia malamenent anem. Deu voler dir que tot el gran merdé i deutes que hi han ja els hi està bé, doncs si de tots els que hi eren no es tenen que demanar responsabilitats, no se sap molt bé que hi devien fer..., pro el real és que han futut gràcies a la seva mala gestió la ruina al poble i els seus habitats tenen que pagar més que qualsevol poble d'espanya, i sóls per continuar tenint deutes... I les de CiU s'abstenen...
A indignat
Anònim, 15/11/2013 a les 10:20
+4
-0
Disculpa que t'aclareixi les confusions que veig que tens, però Entesa només té implicats regidors en un sol punt, el de la gespa de la piscina municipal. Cap altre punt "implica" cap regidor d'Entesa (abans MAP-ERC). Els altres dos punts que entesa demana excloure són igualment lògics d'excloure perquè han implicat altres persones que no en són responsables directes tampoc, sino, a l'igual que els regidors de MAP-ERC amb la gespa, mal informats/assessorats/enganyats per part de membres del consistori amb responsabilitat real.

Dit això crec que queda clar el paper d'Entesa en aquest succés.

Gràcies.
Per al comentari del les 06:36
Anònim, 15/11/2013 a les 10:25
+2
-0
Suposo que has arribat a aquesta deducció després de llegir el comentari inexacte que diu " els punts en què l'expedient implica a regidors que llavors eren a l'oposició per haver-hi votat favorablement".

Només un aclariment perquè aquesta "interpretació" del redactor de la notícia no s'ajusta a la realitat i tergiversa tot el tema.

En el primer dels tres punts hi havia implicats regidors de CiU, del MAP-ERC i del PSC, en el segon només regidors de CiU i en el tercer regidors de CiU i del PSC. Per tant el que demanava Entesa era que l'ajuntament tingués part activa en el procés per concretar i aclarir la seva posició i demanar L'EXCULPACIÓ DE TOTS ELS REGIDORS que van votar a favor de dictamens en els quals no van tenir l'assessorament jurídic preceptiu per part de secretaria.

La postura d'Entesa respon al sentit comú i al problema que es podria originar a qualsevol ajuntament a l'hora de qualsevol votació. Els regidors d'un consistori que votessin a favor de qualsevol resolució irregular sense haver estat advertits pel funcionari responsable de vetllar per la legalitat dels actes, s'exposarien automàticament a ser imputats. Suposo que ni tu ni ningú voldria ser regidor en aquestes circumstàncies.

Per tal d'aclarir degudament el posicionament d'Entesa podeu llegir-lo a la nota informativa publicada tres dies abans del ple

Injust
Anònim, 15/11/2013 a les 10:31
+3
-0

Esta clar que s'han d'investigar totes les irregularitats, però trobo injust que en ALGUNES irregularitats s'imputin a regidors, siguin del partit que siguin, per votar desconeixent que eren coses ilegals.

Es greu que l'INTERVENTOR-SECRETARI (que és qui coneix les lleis i ha de vetllar perquè no es facin irregularitats) no els advertis que no era correcte/legal amb l'informe negatiu corresponent.

Qui entrarà als Ajuntaments sabent que la figura que ha de vetllar perquè tot sigui legal (secretari-interventor) no fa bé la seva feina, els regidors acaben imputats ....

ostres!
Anònim, 15/11/2013 a les 11:25
+0
-0
Ara resulta que el responsable es el secretari, fa uns dies no era el cap de turc?
M encanten els canvis de postur sobtats!
culpables?
Anònim, 15/11/2013 a les 11:30
+0
-2
Ara resulta que som tots tan bons I en sabem tant, que ens veiem capaços de dir qui és culpable I qui no.
Estic d'acord en com s'ha votat, el fiscal te la capacitat I el deure d'arribar fins al fons d'aquest assumpte, tot el que diguem o diguin uns tercers, no te cp mena d'importancia.
GUITERASSSS
Anònim, 15/11/2013 a les 11:56
+3
-3
estas de merda fins dalt, ja fa molts dies que els veins tenim sospites que aixo es podia esquitar ARA JA HO TENIM CLAR
GUITERAS DIMISSIO I RESPONSABILITATS JA
És justa la imputació dels 22 regidors?
Anònim, 15/11/2013 a les 12:09
+2
-0
Però algú que conegui el passat recent de Moià creu que la sentència contra aquests regidors és justa?
Crec que estem tots d'acord que la responsabilitat real en aquests temes no és dels 22 imputats, i que, per tant alguna cosa s'havia de dir i posar en consideració del fiscal de Madrid, que, aquest sí que no coneix el passat recent de Moià. Això de dir que confiem amb Madrid...(ja sabem com ens va)

Per tant, tot i que puc entendre els arguments d'ARA crec que aquest cop s'han equivocat, sempre podran rectificar tirant enrera l'acord de ple, no seria el primer cop....

----

Una puntualització més, l'article diu que tots els punts es van votar per unanimitat. Això no és cert, MAP-ERC va votar en contra de la construcció dels vestidors, no perquè no estés d'acord en l'obra sinó perquè els seus regidors es van ensumar que allò no era del tot legal i també va votar en contra de MoiaFutur, per tant la notícia no és exacta i té molts errors i com sempre errors en la mateixa direcció/intenció justificar els arguments d'uns i desacreditar als d'uns altres...
No ens trepitgem l 'ull de poll.
Anònim, 15/11/2013 a les 13:29
+3
-0
La presunta neutralitat de l'ajuntament es en realitat
corporativisme, ERC CIU,els polítics reman sempre al seu
favor i al poble que el donguin pel . . . .
Entesos, Entesa
Anònim, 15/11/2013 a les 15:01
+1
-3
Ja tenim la resposta entesa engegada per terra mar i aire. De tot sempre en tenen la culpa els altres.
Com es pot ser tan barrut! De vestir el sant ja en sabeu, ja. La gent no és tonta: NO VAU GUANYAR! Intenteu treure-us la motxilla del rencor i jutjar les coses objectivament.
Segons la notícia l'ajuntament es persona com a part perjudicada i "confia amb el fiscal", algun motiu deuen tenir.

La pregunta principal, quin jurista ha fet l'argumentari d'entesa? Quina diferència hi ha entre el sr regidor del Map-erc i el regidor de Ciu que vota alguna cosa perquè li sembla correcte?

Per mi, o et presentes com a acusació en tots els punts, o no et presentes a CAP, o és que a més de ser els millors en gestió municipal, en finances també ho sou en dret penal?
Precisions
Anònim, 15/11/2013 a les 19:55
+2
-0
Veig que el redactor ha fet una modificació de text. La intenció segurament és bona però el resultat continua essent el mateix: confusió.

En el quart paràgraf quan diu " que són punts que impliquen a regidors no relacionats directament amb el govern " es crea confusió. La proposta d'Entesa consistia en exculpar davant del Tribunal de Comptes TOTS ELS REGIDORS, independentment del grup al qual pertanyien, fossin del govern o de l'oposició.

Al final del cinquè paràgraf hi torna a aparèixer la menció " regidors de l'oposició " quan en exactitud hauria de dir " tots els regidors que van votar favorablement els acords".

La proposta no discriminava, en cap cas, els regidors en funció que fossin de l'equip de govern o de l'oposició.

La resta dels punts de l'expedient no contenen cap imputació a regidors.

Per acabar i pel que fa al lèxic, trobo inadequades les expressions DELICTE i DELICTIUS, que entenc que estan reservades per als temes penals que tracten els jutjats ordinaris. En aquest cas el Tribunal de Comptes no té atribucions penals i només pot valorar i jutjar si hi ha responsabilitats derivades d'irregularitats comptables.
blanc o negre
Anònim, 15/11/2013 a les 21:09
+1
-1
Sembla mentida com ens agrada als moianesos fotre sang de qualsevol cosa.
Ara toca si presentar-se o no d'acusació particular......
Doncs fer-ho o no,no és més que una decisió po.lítica, ja que el resultat serà el mateix: si el fiscal considera o no culpables farà una cos o altra, indistintament que des de moià ens presentem o no d'acusació particular.
Hiha algun comentari queabans de fer-lo s'hauria d'informar una mica, com si es parés el procés si no es presenta d'acusació particular.

Darrere d'això hi veig una mica de set de venjança, i el millor de tot és que molts dels que s'omplen la boca de que s'ha de castigar elMontràs, es van veure afavorits per la seva gestió (que si una casa a un lloc que no es podia fer, que si una reparcelació...) no dic noms pq no cal, però que ara aquests estiguin en 'associacions que volen "justícia" moianesa, o trobo com a mínim d'una barra impresionant.

A part d'això, dir si un és culpable o no d'alguna cosa jo crec que la majoria de moianesos no estem capacitats per fer-ho, i que la postura defensada per aramoià pot agradar més o menys però des del meu punt de vista és correcte.

Atentament
Als entesos d'ENTESA
Anònim, 15/11/2013 a les 21:50
+1
-4
Entesos d'ENTESA, sou pesats i recargolats. Vosaltres l'heu liat denunciant i no preveuere que us podia rebotar i ara voleu que el dolent sigui l'altre. Vinga va plegueu que l'únic que feu és marejar la perdiu i això de cap manera no benefica a Moià i als moianesos.
Justícia?
Xavi Mas, 15/11/2013 a les 23:39
+8
-0
No és bo posar tothom al mateix sac
Fàstic
Les Goges, 16/11/2013 a les 10:22
+2
-0
No puc més que expressar el meu fàstic profund i preocupació en veure com la societat es va ensorrant en el podrimer. Des del punt de vista dels vilatans de Moià lo correcte era que l'ajuntament es personés com a part denunciant en tots els punts de l'expedient sense excepcions. El que ha passat demostra que vivim ofegats en un teixit de complicitats mafioses que es disfressa de proximitat i de veïnatge, però que es corrupció i covardia. Demostra que no passem pàgina i que en el fons l'augment del deute a Moià és un indicador fiable d'aquesta deriva catastròfica. Estava preocupat perquè intervinguessin l'ajuntament, ara em resulta indiferent.
El que té que fer un Ajuntament
Les Goges, 16/11/2013 a les 10:42
+1
-0
Un Ajuntament té que defensar els interessos del municipi. Això significa denunciar als que van cometre irregularitats en anteriors governs, i vol dir ser acussació i no fer-se el longuis. Al final esperarem que Madrid ens faci justícia colla de patriotes de pa sucat amb oli!
És justa la imputació dels 22 regidors?
Anònim, 16/11/2013 a les 18:18
+0
-2
I tant !! I més si cal. A on estaven ? sóls hi eren per figurar per la Festa Major ?, ara no es poden fer el "longuis" si hi eren hi eren a les verdes i a les madures...O només volien cobrar ??? i... Per tant, aixó de delegar el seu vot al que el seu cap voti per ells, implica responsabilitat. Si haguèssin obrat en conciència pel poble, no tot el que deia el seu cap els hi haguès pogut semblar bé. Per tant, com que van deixar fer, sabent que era perjudicial pel poble (en molts casos) no van votar, es van deixar "votar", doncs per responsabilitat tenen d'apexugar amb la que cau en un poble que sóls ells han futut a la ruïna i en el que també el govern actual té que vetllar pel bé del poble prescindint de personalismes i que cada ú apetxugui amb el que ha fet bé o no...pel poble.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 19
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril | Promocional