Manresa té una de les poblacions més envellides de Catalunya

La mitjana d'edat dels manresans supera els 41 anys i mig, i pràcticament 1 de cada 5 habitants té més de 64 anys

Redacció
14 de novembre del 2013
Manresa ha participat aquest dimecres en l'acte de presentació de la quarta edició de l'informe anual del Perfil de la Ciutat, a Santa Coloma de Gramenet, que té com objectiu mostrar i analitzar informació, estratègies i reptes per donar a conèixer el desenvolupament econòmic local dels territoris catalans.
 
L'informe s'elabora a partir de les dades aportades per tretze ajuntaments en set àmbits concrets: demografia, mercat de treball, habitatge, activitat econòmica, teixit empresarial, cohesió social i sostenibilitat.
 
Manresa és una de les tretze ciutats, de nivell poblacional mig, que formen part de la xarxa municipal el Perfil de la Ciutat i que col·laboren en la recerca de fonts d'informació per establir indicadors que ajudin als consistoris a la presa de decisions
 
La jornada de dimecres, que s'ha repartit en tres ponències, ha compt at amb la intervenció de l'economista del Servei de Gerència de l'Ajuntament de Manresa, Ramon Cullerè, que ha presentat l'informe de l'any 2013 del Perfil de la Ciutat.
 
Segons l'informe, a Manresa les dades més rellevants són l'alt grau d'envelliment de la població i la importància del mercat de lloguer d'immobles. Pel que fa a la resta d'àrees temàtiques els valors de la capital el Bages són similars a la dels altres municipis que integren la xarxa.
 
El debat suscitat al voltant del Projecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local i la Llei de Governs Locals, amb una forta implicació sobre les polítiques de promoció econòmica local i la xerrada sobre el Campus de l'Alimentació de Torribera han estat les altres dues ponències que han co mpletat el programa de la quarta jornada del Perfil de Ciutat celebrada avui
 
Les dades de Manresa per àmbits

Demografia
L'edat mitjana de les persones que viuen a Manresa és de 41,6 anys i la relació de població de més de 64 anys sobre el total és del 19%. D'aquestes xifres es desprèn que la capital del Bages és la ciutat més envellida de la xarxa perquè registra la mitjana d'edat més alta i un percentatge més elevat de persones de més de 64 anys.
 
Mercat de Treball
Pel que fa a l'atur, tant Manresa com a la resta de municipis que formen la xarxa del Perfil de la Ciutat, s'ha multiplicat per 2,6 durant els últims cinc anys.
 
Habitatge
A Manresa es registren 263 lloguers per cada 10.000 habitants. Aquesta dada contrasta amb la mitjana catalana que és de 183. Aquest fet permet deduir que el mercat de lloguer d'habitatges té un pes important a la ciutat.
 
Activitat Econòmica
Els valors de la capital del Bages són similars a les altres ciutats de la xarxa.
 
Teixit empresarial
Les 1.570 empreses situades a Manresa han facturat en l'últim exercici econòmic 1.731 milions d'euros.
 
Cohesió social
En relació a la renda, la taxa d'atur i l'educació, la ciutat registra uns indicadors similars als que presenten les altres ciutats del projecte. En canvi pel que fa a la població de més de 84 anys, Manresa registra un percentatge de 2,6% que és un valor més elevat que el mostrat per les altres poblacions.
 
Sostenibilitat
Les emissions de CO2 per habitant registrades a la capital del Bages són similars a les del conjunt dels municipis de la xarxa.
 
Ajuntaments que formen part de la xarxa
Barberà del Vallés, Girona, Granollers, Lleida, Manresa, Mataró, Mollet, Rubí, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic i Vilafranca del Penedès.