«En rereguarda», estrena el cicle «Catalunya en tres temps»

per Redacció, 11 de novembre de 2013 a les 13:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

"En reraguarda" (2007), de Marta Vergonyós, encetarà el cicle gratuït de cinema documental "Catalunya en tres temps", aquest proper dimecres 13 de novembre a les 20h a l'Auditori Plana de l'Om de Manresa. 
 
El documental és un recull sobre les experiències de vàries dones que han viscut conflictes bèl·lics. A partir de la narració oral de l'àvia de la directora, que ens relata la vivència de les dones durant la Guerra Civil espanyola, ens endinsem en un mosaic de testimonis heterogenis que van des de la mirada de les que han treballat a la reraguarda fins aquelles que han participat activament en la lluita armada. Així es recullen les veus de les dones del 36, en l'àmbit local i també les experiències en l'àmbit internacional, com ara a Sri Lanka, Afganistan, Kurdistan i Iraq, que han viscut una guerra.
 
Un cop s'acabi el documental, Marta Vergonyós participarà en un col·loqui acompanyada d'un membre de Drac Màgic, productora audiovisual que coordina el cicle. 
 
A "En reraguarda", el seguiran, també a l'Auditori Plana de l'Om a les 8 del vespre, "Cataluña – Espanya" (2009) d'Isona Passola, el dimecres 20 de novembre i "La plaga" (2012) de Neus Ballús el dimecres 27 de novembre.
 
"Catalunya en tres temps" s'organitza conjuntament amb el Kursaal, Cineclub, la Mostra Internacional de Films de Dones, la Diputació de Barcelona i la productora Drac Màgic.
 
El cicle vol contribuir a alimentar el debat contemporani sobre els reptes culturals, socials econòmics i d'identitat plantejats al nostre país. Els documentals ofereixen informació, dades i perspectives estimulants per generar el debat i la reflexió amb la participació de testimonis que posen de relleu algunes característiques de la Catalunya actual. 
 
"En reraguarda"
Direcció: Marta Vergonyós Cabratosa
Ajudants de direcció: Ruth B. Grillo, Constanza Docolomansky
Fotografia: Patricia Charlin
So: Churchie Hill
Muntatge: Carmen Guzmán
Producció: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, 2006
Durada: 40 min.
 
Realitzadora
Marta Vergonyós Cabratosa neix el 1975 a Esclanyà, un poble del Baix Empordà. Com a artista i activista ha treballat en organitzacions de dones d'àmbit internacional. És llicenciada en Belles Arts i ha cursat estudis de documental a l'Escola Internacional de Cinema i Televisió de San Antonio de los Baños, Cuba. Actualment treballa en diferents projectes com a videoartista i com a documentalista.
 
Sinopsi
Document audiovisual sobre les experiències de vàries dones que han viscut conflictes bèl·lics. A partir de la narració oral de l'àvia de la directora, que ens relata la vivència de les dones durant la Guerra Civil espanyola, ens endinsem en un mosaic de testimonis heterogenis que van des de la mirada de les que han treballat a la reraguarda fins aquelles que han participat activament en la lluita armada. Així es recullen les veus de les dones del 36, en l'àmbit local i també les experiències en l'àmbit internacional, com ara a Sri Lanka, Afganistan, Kurdistan i Iraq, que han viscut una guerra.

 

Participació