L'Humus arrela amb força a la Fira Mediterrània

El cicle ha omplert l'espai D'Arrel amb vuit concerts gratuïts per a tots els públics

Redacció
11 de novembre del 2013
La Colònia va portar dissabte la seva música al D'Arrel. Foto: Manresainfo

Mans petites, el grup format per alumnes de 6 a 9 anys de l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música de Tarragona, va ser l'encarregat de tancar, diumenge al migdia, la primera edició de l'Humus Mediterrani, el nou Off de la Fira Mediterrània. El so de les gralles, el timbal, la tarota, el tible, el sac de gemecs i l'acordió diatònic, instruments tots ells adaptats per ser tocats pels més menuts, va posar el punt i final a una primer edició d'un cicle que es clou amb els objectius sobradament complerts.
 
Vuit espectacles, 65 artistes i més d'un miler d'espectadors en quatre dies han aconseguit  omplir de festa, balls i música l'Espai Musical D'Arrel, amb una programació totalment gratuïta nascuda amb la voluntat de donar cabuda tant a grups consolidats com a estudiants que tot just comencen a endinsar-se en la música tradicional del país.
 
El tret de sortida el va donar, dijous, els bagencs Nakki, amb un repertori de creacions pròpies basades en la música d'arrel. Un discurs musical ric en diàlegs i fusió fruit de la convivència dels instruments tradicionals i moderns. La nit va acabar amb D'aquí i d'allà, a ritme de jotes i fandangos que van fer aixecar el públic de les cadires.
 
Divendres va ser el torn de les joves promeses. Primer amb Sonagralla, un grup de grallers i timbalers, format per estudiants de diferents escoles de música tradicional del país, que estudien a l'Aula de Música Tradicional i Popular de Tarragona. Després amb les joveníssimes violinistes de Les Violiles interpretant melodies refrescants de la tradició irlandesa, el country americà i diverses versions de balls de gegants de Catalunya.
 
La jornada central de l'Humus va ser dissabte, amb tres concerts que van omplir de gom a gom el D'Arrel, fins al punt que en alguns moments es va fer del tot impossible accedir-hi. Va obrir el foc Barcelona Ethnic Band, una banda que fusiona sons de diverses procedències i formada també per músics d'orígens diferents, però establerts a Barcelona. Més tard, La Colònia, amb la seva proposta de músiques del Mediterrani i sonoritats balcàniques, va triomfar i fins i tot va dur al públic ballant fins al carrer, on va acabar l'actuació. Finalment, des de l'Horta valenciana, els Folkifesta van fer honor al seu nom i van dur el folk i la festa al local del carrer de Sobrerroca fins ben entrada la nit, davant d'un públic entregat.
 
Valoració molt satisfactòria
Els organitzadors valoren molt positivament aquesta primera edició de l'Humus, tant per la qualitat de les propostes presentades com per la resposta entusiasta del públic. En aquesta primera edició, la comissió organitzadora va escollir entre 25 propostes arribades d'arreu dels Països Catalans i també d'altres indrets de la Mediterrània. De segur que l'èxit d'enguany farà que la proposta tingui continuïtat i més requesta encara en les successives edicions del certamen manresà. 
 
Un cop finalitzada la Fira Mediterrània, l'espai D'Arrel continuarà sent el punt de trobada permanent de la música tradicional de la ciutat. A partir del 26 de novembre, al local hi obrirà una nova proposta gastronòmica, basada en les tapes d'autor elaborades amb productes de proximitat, que conviurà amb la programació musical habitual.