Unes cent persones participen en el prodrama de prevenció de l'ictus

Redacció
30 d'octubre del 2013
El cirurgià vascular fent una prova ecodoppler. Foto: Althaia

Un centenar de persones han participat aquest dimarts en les activitats programades per la Fundació Althaia per commemorar el Dia Mundial de l'Ictus. Durant tot el matí, professionals d'infermeria, neurologia i cirurgia vascular han informat als usuaris de l'Hospital Sant Joan de Déu que també han pogut fer proves preventives per conèixer alguns dels indicadors de risc de patir un accident vascular cerebral.
 
Una setantena d'usuaris s'han fet la prova de glucèmia per determinar els nivells de sucre a la sang i s'han pres la pressió arterial. L'especialista en cirurgia vascular també ha fet una trentena d'ecodopplers, una prova que mesura la permeabilitat de les artèries al cervell. L'objectiu d'aquesta activitat era informar i sensibilitzar a la població sobre els principals factors de risc de l'Ictus. Per això, a més de fer aquestes proves, els professionals han donat consells sobre la seva prevenció i han explicat la manera de poder detectar fàcilment els seus símptomes, ja que és important que davant d'aquests s'actuï amb celeritat.
 
Programa educatiu per a malalts i familiars
Una altra de les activitats que s'ha fet aquest dimarts a la tarda ha estat una xerrada informativa i de formació dirigida especialment als pacients que han patit un Ictus i als seus familiars en la qual hi han participat una quinzena de persones. Aquesta sessió forma part d'un programa de formació sanitària d'Althaia que ofereix als afectats les eines necessàries per afrontar la nova situació, conèixer la malaltia i fer les cures a casa. En aquest espai es dóna informació sobre el tractament dels factors de risc i la seva prevenció i, a més, les persones afectades poden fer consultes i resoldre els dubtes que més els preocupen. Aquestes xerrades es fan un cop al mes i van a càrrec de professionals d'infermeria, neurologia, rehabilitació, fisioteràpia, logopèdia i teràpia ocupacional.
 
Incidència
Cada any a Catalunya es produeixen 10.000 nous casos d'Ictus amb una prevalença de cinc persones afectades de cada mil. A la Fundació Althaia cada any ingressen unes 400 persones a causa d'aquesta malaltia. Durant el 2012, vint d'aquests pacients van rebre el tractament trombolític, indicat per dissoldre coàguls a la sang.
 
Codi Ictus a Althaia
Des de l'any 2006, la Fundació Althaia aplica el protocol anomenat Codi Ictus que té per objectiu salvar la vida dels pacients o minimitzar les seqüeles de persones que han tingut un accident vascular cerebral.
 
L'aplicació d'aquest codi implica una actuació ràpida i coordinada de metges d'urgències, neuròlegs, intensivistes i professionals d'infermeria per iniciar en el mínim de temps possible el tractament indicat. Fins fa poc temps, les persones majors de 80 anys no podien entrar en el programa de tractament associat al Codi Ictus, però científicament s'ha demostrat que el més important no és l'edat sinó l'estat de salut previ del pacient. Així, si els professionals especialitzats es troben davant d'un malalt amb un bon estat mental i físic i fa menys de 4 hores i mitja que s'ha detectat l'Ictus, es plantegen fer aquest tractament.