Debat contemporani en un cicle de tres documentals d'autora

S'hi projectaran "En rereguarda" (2007) de Marta Vergonyós, "Cataluña – Espanya" (2009) d'Isona Passola i "La plaga" (2012) de Neus Ballús

Redacció
28 d'octubre del 2013
La sala Plana de l'Om acollirà el cicle gratuït de cinema documental "Catalunya en tres temps" els dimecres 13, 20 i 27 de novembre a les 8 del vespre. S'organitzen conjuntament amb el Kursaal, Cineclub, la Mostra Internacional de Films de Dones, la Diputació de Barcelona i la productora Drac Màgic.
 
El cicle vol contribuir a alimentar el debat contemporani sobre els reptes culturals, socials econòmics i d'identitat plantejats al nostre país a partir de tres documentals: "En rereguarda" (2007) de Marta Vergonyós, "Cataluña – Espanya" (2009) d'Isona Passola i "La plaga" (2012) de Neus Ballús. Els documentals ofereixen informació, dades i perspectives estimulants per generar el debat i la reflexió amb la participació de testimonis que posen de relleu algunes característiques de la Catalunya actual. Les directores participaran en un col·loqui, al final de cada projecció, juntament amb un membre de Drac Màgic, productora audiovisual que coordina el cicle.
 
"En rereguarda" encetarà el cicle el dimecres 13 de novembre, amb un recull de les experiències bèl·liques de vàries dones, des de la memòria de la Guerra Civil, amb testimonis encara propers, a Sri Lanka o Iraq. El següent dimecres dia 20, el seguirà "Cataluña – Espanya" del debat històric sobre l'encaix de Catalunya a l'Estat espanyol. Tancarà el cicle "La plaga" el 27 de novembre, amb un mosaic cultural, social i ètnic com a resultat de les onades migratòries i les seves conseqüències protagonitzat per cinc personatges amb diverses realitats socials.
 
"En reraguarda"
Direcció: Marta Vergonyós Cabratosa
Ajudants de direcció: Ruth B. Grillo, Constanza Docolomansky
Fotografia: Patricia Charlin
So: Churchie Hill
Muntatge: Carmen Guzmán
Producció: Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, 2006
Durada: 40 min.
 
Realitzadora:
Marta Vergonyós Cabratosa
Neix el 1975 a Esclanyà, un poble del Baix Empordà. Com a artista i activista ha treballat en organitzacions de dones d'àmbit internacional. És llicenciada en Belles Arts i ha cursat estudis de documental a l'Escola Internacional de Cinema i Televisió de San Antonio de los Baños, Cuba. Actualment treballa en diferents projectes com a videoartista i com a documentalista.
 
Sinopsi
Document audiovisual sobre les experiències de vàries dones que han viscut conflictes bèl·lics. A partir de la narració oral de l'àvia de la directora, que ens relata la vivència de les dones durant la Guerra Civil espanyola, ens endinsem en un mosaic de testimonis heterogenis que van des de la mirada de les que han treballat a la reraguarda fins aquelles que han participat activament en la lluita armada. Així es recullen les veus de les dones del 36, en l'àmbit local i també les experiències en l'àmbit internacional, com ara a Sri Lanka, Afganistan, Kurdistan i Iraq, que han viscut una guerra.
 
"Cataluña-Espanya"
Direcció: Isona Passola
Guió: Isona Passola, Joan Dolç
Intervencions, entre d'altres: 
Albert Boadella, Alberto Oliart, Toni Soler, Borja de Riquer, Xavier Rubert de Ventós, Ignacio Sotelo, Toni Mir, Félix Ovejero, Joan López, Lluís Cabrera, Josep Fontana, Elisenda Paulize, Eva Serra, Juan Sisinio Pérez Garzón, Xavier Solano, Ángel de La Fuente, Ramon Tremosa, Luis María Ansón, Iñaki Gabilondo, Joan Rosell.
Fotografia: Carles Mestres
Muntatge: Joan Dolç
Producció: Massa d'Or Produccions, Televisió de Catalunya (Espanya, 2009)
Durada: 77 min.
 
Realitzadora:
Isona Passola i Vidal
Productora, guionista i directora de cinema. Ha dirigit, escrit el guió i produït el film Cataluña-Espanya (2009). L'any 1992 fundà l'empresa productora Massa d'Or. Pel que fa a la seva actuació en l'àmbit de la producció, cal fer esment al seu paper de productora executiva en diversos films, entre d'altres, Despertaferro (Jordi Amorós, 1990), Mensaka (Salvador García Ruiz, 1998), El mar (Agustí Villaronga, 2000), Mirant al cel (Jesús Garay, 2007) i Pa negre (Agustí Villaronga, 2010). També cal destacar la seva activitat docent a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna-URL. Des del desembre del 2011 forma part del Consell de Cultura de la ciutat de Barcelona i ha estat guardonada amb diferents premis i reconeixements: Premi d'Honor Lluís Carulla (2011) i Creu de Sant Jordi (2012). Actualment és la Presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català.
 
Sinopsi
"Cataluña-Espanya" és un documental que articula un mosaic d'arguments i opinions sobre les bases de les relacions entre Catalunya i Espanya fet a partir d'entrevistes a prop de 40 pensadores i pensadors. La pel·lícula neix de la necessitat que sent la directora que es plantegin públicament arguments de fons tant des del punt de vista econòmic, com històric o filosòfic, que ajudin a acabar amb la desinformació, el desconeixement i la poca difusió de la realitat catalana a la resta de l'Estat. Arguments que ajudin també a esclarir les arrels de les diferències entre ambdós territoris. Així, temes com el respecte a la llengua, el greuge fiscal, els problemes de les infraestructures o el dret a l'autodeterminació són abordats per historiadors, filòsofs, economistes i altres representants de la societat civil. En aquest debat obert no hi trobem la veu dels polítics, una decisió que pren la directora en considerar que les seves veus ja tenen prou difusió als mitjans de comunicació.
 
"La plaga"
Direcció: Neus Ballús
Guió: Neus Ballús, Pau Subirós
Fotografia: Diego Dussuel
Producció: El Kinògraf, Televisió de Catalunya (Espanya, 2013)
Durada: 85 min.
Recorregut per festivals: 
Berlin International Film Festival, Berlinale Forum, Festival de Cinema d'Autor de Barcelona, Festival de Málaga. Cine Español, BAFICI. Buenos Aires, CPH: PIX.Copenhagen, Seattle International FIlm Festival, Motovun Film Festival (premi a la millor pel·lícula), Mediterranean Film Festival Split
 
Realitzadora:
Neus Ballús
Realitzadora, productora, editora i operadora de càmera nascuda a Mollet del Vallès l'any 1980. Estudià Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fàbra, on també cursà el Màster en Documental de Creació. És cofundadora de la productora audiovisual El Kinògraf, creada a Barcelona l'any 2005 i que s'ocupa de documentals, video-instal·lacions i materials audiovisuals per exposicions i programes de televisió. D'entre la seva filmografia, podem destacar El abuelo de la cámara (2005), La Gabi (2005), Xip-Xap (2006), Pepitu Ricu (2008) o Immersió (2009).
 
Sinopsi
L'acció del film es desenvolupa a la perifèria de Barcelona, en un espai entre industrial i rural on hi conviuen diferents personatges, les vides dels quals s'entrecreuaran en algunes ocasions: un immigrant que prové dels Països de l'Est, un agricultor que pateix perquè les seves collites estan afectades per la mosca blanca, una prostituta que espera els clients que no arriben, una senyora que ha de marxar de casa seva per anar a una residència de gent gran i una cuidadora filipina que treballa precisament en aquest centre. La pel·lícula ens mostra el seu dia a dia, la seva quotidianitat, les seves vivències i les seves preocupacions.