A Navàs es revifa el culte a sant Genís

Redacció
26 d'octubre del 2013
Inauguració de la imatge de sant Genís, durant la passada Festa Major de Navàs. Foto: AjNVS

La presència d'una imatge de sant Genís, patró de Navàs, a l'església parroquial de la Sagrada Família, ha revitalitzat el culte i la devoció dels fidels catòlics envers aquest sant protector de pagesos, vinyaires i còmics. La imatge està col·locada en un pedestal d'un dels creuers de l'església, a l'esquerra de l'altar.
 
El rector de Navàs, Antoni Quesada, ha valorat com a molt positiva la iniciativa parroquial i la resposta popular que ha tingut el projecte, ja que ha permès descobrir i aproximar als fidels una presència física i estètica de sant Genís, alhora que ha fet renéixer el seu particular culte. Ara, és habitual que davant la imatge hi hagi persones resant i demanant ajuda i protecció a sant Genís.
 
Això ha estat possible gràcies a l'adquisició d'una nova talla de resina, còpia exacte de la que es venera a la capella del mas de sant Genís, a prop de Navàs, que ha modelat l'artesà Manel Casserras de Solsona.
 
La nova imatge ha rebut i rep donatius per ajudar a finançar la seva compra, i la parròquia també espera anar rebent en el futur ajuts per al manteniment del culte i les activitats pròpies de l'església.
 
El propòsit del mossèn i del Consell Parroquial no és altre que tenir una imatge de sant Genís més a prop i fer-la més coneguda, ja que la majoria de navassencs la desconeixen. En les darreres dècades, a la capella de sant Genís, que es troba a uns quatre quilòmetres del poble en direcció a Viver, només s'hi va a celebrar missa una vegada a l'any, el dimarts de la festa major en un acte limitat d'aforament i assistència.
 
La icona va ser beneïda durant l'ofici solemne de la festa major d'enguany, el dia 25 d'agost, coincidint amb la festa de sant Genís patró de Navàs.