Cacen els proxenetes de més de 200 dones explotades a Manresa i Terrassa

Entre les víctimes, quatre eren menors d'edat, una era discapacitada i una altra es va suïcidar

Lluïsa Tarrida
25 d'octubre del 2013
Club Las Palomas, on eren explotades algunes de les dones. Foto: Mar Martí

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització que presumptament va explotar sexualment a més de 200 dones romaneses des de 2002 en carreteres i clubs de la província de Barcelona. Eren captades al seu país i portades a l'estat espanyol per ser obligades a prostituir-se a fi de pagar el deute contret amb el viatge il·legal. Entre les joves es troben quatre menors d'edat, una dona amb discapacitat psíquica i fins i tot les parelles sentimentals i familiars dels proxenetes. Una de les víctimes, de 24 anys, va acabar suïcidant-se.
 
Les primeres investigacions comencen quan els agents tenen coneixement de l'explotació sexual d'una dona romanesa amb discapacitat psíquica, introduïda a la prostitució en un club de Manresa. Així s'inicia la recerca d'una organització dedicada al tràfic de dones romaneses amb finalitats d'explotació sexual, en sengles clubs d'alternació "La Bombonera" de Terrassa i "Las Palomas" de Manresa, així com en diferents carreteres catalanes.
 
L'estreta col·laboració amb la Policia romanesa ha permès la identificació completa dels 18 membres del grup, així com d'altres víctimes de la mateixa organització. Fins al moment nou d'ells han estat detinguts per diferents delictes, una dona ha estat imputada, i la resta està pendent de detenció. A més, es va poder comprovar que entre els anys 2007 i 2009 els mateixos proxenetes havien obligat a exercir la prostitució de carrer a aquestes dones al barri del Raval de Barcelona.
 
A les carreteres comarcals
El grup criminal estava perfectament estructurat i format per ciutadans romanesos, espanyols i marroquins. Captaven a les dones a Romania, aprofitant la situació de necessitat i vulnerabilitat en la qual es trobaven elles i les seves famílies. En el cas de les menors, els proxenetes els retiraven la seva documentació original per lliurar-los una fotocòpia en la qual alteraven la seva data de naixement, a fi de superar les inspeccions policials.
 
Una vegada a Espanya i per pagar el deute contret pel viatge, eren alliçonades durant una setmana en un pis de Barcelona per exercir la prostitució; aquí les obligaven a memoritzar frases concretes per atreure als clients encara que desconeguessin l'idioma. Posteriorment, els proxenetes les traslladaven als clubs amb què els seus propietaris havien pactat prèviament la seva explotació. Per a això, l'organització, que exercia un control absolut de les víctimes, havia dissenyat un servei de recollida i transport des dels seus domicilis als locals, i viceversa. D'altra banda, a més d'oferir serveis sexuals en els clubs i quan no hi havia plaça en ells, eren obligades a prostituir-se en diverses carreteres comarcals del Bages i del Vallès Occidental.
 
Les joves eren prostituïdes en horaris ininterromputs de deu i dotze hores de dimarts a diumenge, exceptuant únicament els dilluns. Els propietaris dels prostíbuls es beneficiaven del 40% dels ingressos obtinguts pels serveis sexuals i les consumicions a les quals els clients convidaven a les dones. La part restant era repartida al 50% amb els proxenetes; si bé, d'aquesta part també els era descomptat l'allotjament, la manutenció i la plaça del club, a més dels diners que havien de pagar pel deute contret amb l'organització. Amb els diners que restava, amb prou feines podien liquidar el deute i enviar part d'aquests guanys a Romania per a les seves famílies.
 
Un suïcidi al pont de la C-58
En el transcurs de l'operació, s'ha identificat plenament 26 víctimes, de les quals quatre van ser explotades quan eren menors. La documentació intervinguda i les inspeccions realitzades en els prostíbuls des de l'any 2002, permeten deduir que el nombre total de les dones explotades supera àmpliament les 200, totes elles estrangeres.
 
Entre les víctimes d'aquesta organització està una jove discapacitada que va ser obligada a prostituir-se amb la connivència de la seva pròpia mare des de setembre de 2009 en el club de Manresa, on va exercir la prostitució durant diversos mesos. Finalment, va ser rescatada en un club de La Jonquera el passat mes de març. A més, es va aconseguir la desarticulació d'un altre grup criminal responsable de la seva explotació en diversos clubs o carreteres.
 
Entre les seves víctimes hi havia una menor que va ser tractada i explotada sexualment quan solament tenia 16 anys i una dona de 24 anys. A més, aquesta última era mare d'un nen de poca edat que depenia econòmicament d'ella a Romania i que va anar igualment traficada per aquest grup durant la seva minoria d'edat, es va llançar al buit des d'un viaducte de la carretera C-58 perdent la vida.
 
Totes les dones localitzades pels agents especialitzats en la lluita contra el tràfic han estat informades dels recursos que tenen a la seva disposició com a potencials víctimes de Tracta d'Éssers humans, sent també assistides i entrevistades per una ONG especialitzada. Finalment han estat localitzades i detingudes nou persones a Barcelona (1), i en les localitats de Terrassa (1) i Manresa (7), com a presumptes responsables dels delictes de tracta d'éssers humans, relatius a la prostitució, corrupció de menors, contra el dret dels treballadors, pertinença a grup criminal, segons els casos. S'han practicat cinc registres en els quals s'ha intervingut més de 7.000 euros en efectiu, diversa documentació relativa a les activitats il·lícites de l'organització i a les víctimes que es trobaven en els clubs, material informàtic, dues armes de salva amb la seva corresponent munició, dues defenses elèctriques i quatre vehicles d'alta gamma.
 
L'operació ha estat desenvolupada pel Grup I, Secció I de la UCRIF Barcelona, el Grup II de la *UDEF Barcelona i el Grup VII de la Brigada Central contra la Tracta d'Éssers humans de la UCRIF Central; amb la col·laboració de l'ambaixada d'Interior de Romania a Espanya, la Comissaria Local de Terrassa, Policia Local de Monistrol de Montserrat i la Guàrdia Urbana de Barcelona (O.T. Ciutat Vella), tot això sota la tutela del Jutjat Mixt 4 de Manresa.