L'Era col·labora amb l'Ecoxarxa en la seva nova etapa de formació

Un percentatge del preu dels cursos es pot pagar en forma d'intercanvi

Redacció
22 d'octubre del 2013
L'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, ha establert una col·laboració amb l'Ecoxarxa del Bages "A Bona Hora" per tal que l'alumnat que participa en els cursos que ofereix pugui pagar part de la matrícula en moneda d'aquesta comunitat d'intercanvi de béns i serveis. D'aquesta manera, l'entitat vol fer més assequible la formació que facilita -en un moment en què la demanda per temes d'autosuficiència creix, però també creixen les situacions de precarietat econòmica- i al mateix temps potencia un tipus d'economia alternativa. Quatre de les alumnes del curs de conserves de L'Era, que s'està realitzant el dimarts al matí, ja han aprofitat aquesta possibilitat.
 
L'associació va valorar positivament la proposta d'adherir-se a l'Ecoxarxa del Bages en la seva darrera Assemblea de Socis, i ara com ara ja ha fet els tràmits necessaris per poder oferir aquesta opció. L'alumnat que ho consideri oportú, pot inscriure's també a l'Ecoxarxa i començar a usar la moneda social a través del Community Exchange System (CES), un web on cada usuari té el seu compte d'hores i on es registren tots els intercanvis. Per exemple, el curs "Bolets i herbes de tardor" té un preu en moneda convencional de 75 euros, però si s'opta a pagar el 30% en moneda social, l'alumne abonarà a L'Era 52,50 euros i 2,25 hores a l'Ecoxarxa a través d'algun servei que es vegi capaç d'oferir, com per exemple fer de cangur, passejar gossos, reparacions de la llar, etc. Qualsevol altre usuari de l'Ecoxarxa –també l'associació L'Era- podrà demanar aquest servei. Amb la moneda social que L'Era obtingui de les matrícules dels cursos, l'entitat espera poder pagar alguns serveis externs com poden ser suport informàtic, assessorament comptable i minutes de professorat. L'avaluació d'aquest primer any serà fonamental de cara a ampliar la col·laboració amb altres ecoxarxes d'arreu de Catalunya.
 
A més de començar a utilitzar la moneda social, l'associació ofereix el 5% de descompte per a les persones que estan a l'atur, les que són menors de 25 anys o les que estan cursant el Grau mig de producció agroecològica a l'Escola Agrària de Manresa. Les persones sòcies poden beneficiar-se del 10% de rebaixa en el preu.
 
L'Era començarà el proper dissabte el tercer dels cursos de l'oferta d'aquesta temporada: "Fotovoltaica a casa: fàcil, econòmica i senzilla". Després encara n'arribaran set mes abans no acabi l'any: "Bolets i herbes de tardor: identificació, collita i usos"; "Elaboració artesana de pa (nivell avançat)"; "Biodiversitat per al control de plagues"; "Viure del secà"; "Recollida i reutilització d'aigua de pluja i domèstica"; "L'art de les conserves" i "Rebosteria nadalenca". Tots formen part del programa d'Aules de Cultura de l'Ajuntament de Manresa i el preu de cada un d'ells varia segons les hores de durada i també el material necessari.
 
Durant l'any 2012, L'Era va gestionar un total de 581 inscripcions als 26 cursos que va oferir sobre temes d'autosuficiència, producció ecològica i bioconstrucció, algun d'ells, com el de poda, en dues edicions per la gran demanda rebuda. Tots ells -també els d'aquest any- es fan amb el suport de l'Escola Agrària de Manresa, que cedeix les instal·lacions ubicades a l'edifici de la Fundació Universitària del Bages i a la finca de Can Poc Oli.

Programa de formació de l'Era