El Govern arxiva un projecte per investigar hidrocarburs al Bages

La Generalitat denega els permisos Leonardo i Darwin sol·licitats per Montero Energy, per no complir els requisits | El treballs haurien afectat 3 municipis del Bages i una vuitantena d'altres comarques

Quico Sallés / Pere Pratdesaba
15 d'octubre del 2013
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking, al ple de Vic. Foto: Adrià Costa

Nou revés als projectes per investigar hidrocarburs a Catalunya, que podrien obrir la porta al temut fracking. El Govern ha anunciat aquest migdia que denega definitivament els permisos Darwin i Leonardo, sol·licitats per Montero Energy Corporation SL, i que afecten més de vuitanta municipis de diverses comarques de la Catalunya Central i Ponent, entre els quals n'hi ha 3 del Bages: Avinyó, Gaià i Sant Feliu Sasserra.
 
La direcció general d'Energia i Mines, del Departament d'Empresa i Ocupació, ha desestimat les al·legacions que havia presentat l'empresa i ha explicat que Montero Energy no havia presentat "un projecte d'investigació amb el mínim contingut que estableix la normativa d'hidrocarburs, sinó un programa de treball de caràcter genèric sense cap vinculació a la informació consistent sobre la composició geològica de les zones investigades".
 
El jaciment de petroli i gas que s'anomena Leonardo té 76.641 hectàrees i inclou les comarques del Barcelonès, Osona, el Bages i el Berguedà. Pel que fa al Bages, afecta Avinyó, Gaià i Sant Feliu Sasserra. La resta de poblacions afectades d'altres comarques són: Calldetenes, Folgueroles, Gurb, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Lluçà, Manlleu, Muntanyola, Olost, Orís, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d'Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d'Osormort, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Torelló, Santa Maria de Corcó, Vic i Vilanova de Sau, a Osona. I també Borredà, la Quar, la Vall d'en Bas, Olvan, Puig-reig, Sagàs i Santa Maria de Merlès.
 
Per altra banda, en el cas del Darwin, la superfície és de 89.000 hectàrees pertanyen a 37 municipis de la Noguera, Urgell, Segarra, Solsonès i Anoia.
 
Un nou rumb polític
La decisió arriba després que el Departament d'Empresa i Ocupació suspengués el passat mes de maig l'autorització a Teredo Oils per investigar l'existència de gas i petroli al Ripollès, la Garrotxa i Osona. Dues notícies que indiquen un canvi de posició del Govern respecte la investigació i explotació d'hidrocarburs, i en conseqüència, al polèmic fracking.
 
Un tendència que es va evidenciar fa només uns dies, quan el Govern va presentar un informe elaborat per experts, on es qualificava la tècnica del fracking com a "poc recomanable".