Els polítics, indignats amb l'assignació pressupostària de l'estat al Bages

Els representants de diferents forces de la comarca coincideixen a destacar que amb els 79.000 euros destinats a la línia de tren de Manresa a Lleida "no n'hi ha ni per començar"

Júlia Laste
02 d'octubre del 2013
576_1293205803calers
576_1293205803calers | Arxiu ND

Dilluns es va publicar el pressupost general de l'estat per a l'any 2014 que, a banda de reduir un 25% la inversió a Catalunya, deixa la comarca del Bages amb només una dotació de 79.000 euros per a la línia de la Renfe de Manresa a Lleida que, a més a més, està dividida quant a capítols, en dues parts de 39.500 euros cadascuna. Una per a les comarques lleidatanes de la línia, i l'altra per a les barcelonines.
 
Els polítics de casa nostra han coincidit a mostrar la seva indignació amb la quantitat assignada al Bages, i han coincidit a destacar que amb aquests 79.000 euros no n'hi ha ni per començar en la línia Manresa Lleida.
 
"És decepcionant"
"És decepcionant que no s'inverteixi en zones productives i que tiren del carro" apunta el diputat de CiU al Parlament, David Bonvehí, a Manresainfo.cat, "tinc la sensació que un cop més l'estat ens ha abandonat", rebla. "No sembla que ni PPC ni PSC no hi facin res".
 
El diputat d'ERC, Dionís Guiteras, defineix el pressupost, tant a nivell nacional com comarcal, com a una "màquina de fer independentistes". "L'estat no compleix ni les seves previsions", apunta, ja que "en el passat pressupost de 2013" va preveure que a la línia Manresa - Lleida s'hi invertirien "gairebé 5 milions en dues partides diferents" i ara, amb el que assignen "no n'hi ha ni per arranjar els serveis de l'estació de Manresa", conclou.
 
En la mateixa línia, la presidenta del Consell Comarcal del Bages pel PSC, Mercè Cardona, reconeix que "és una notícia molt negativa". I recorda que el Consorci va demanar millores per a la línia Manresa-Lleida, però que la quantitat "és tan irrisòria que no és suficient ni per començar".
 
Per a ICV-EUiA, la diputada Laura Massana destaca que la qüestió és tant evident que "per primera vegada el govern central ha aconseguit que empresaris, partits polítics i sindicats ens posem tots d'acord". Massana afirma que "són uns pressupostos infumables, recentralitzen, són injustos i ineficaços" i pel que fa al Bages i a la Catalunya Central diu que "torna a quedar marginada". ICV-EUiA està valorant presentar esmenes al pressupost.
 
Finalment, el regidor de l'Ajuntament de Manresa i conseller comarcal de la CUP, Adam Majó, ha manifestat no estar gens d'acord ni amb "la quantitat ni amb la finalitat de les inversions al Bages". Majó considera els pressupostos "clarament insuficients" i ha recordat que per una banda "es rescata a la banca" i per l'altra "es contribueix a augmentar el nostre dèficit fiscal".
 
El principal responsable del PP al Bages, Xavier Javaloyes, ha estat impossible de localitzar a fi que donés la seva visió sobre el pressupost de l'estat per a 2014.