Entesa de Guardiola vota contra la vaga dels docents balears

Jordi Gordillo va argumentar que rere la vaga hi havia reclamacions econòmiques que s'havien emmascarat amb el debat lingüístic i que el suport que rebien del Principat tenia com a motiu el foment de l'actual debat independentista

Pere Fontanals
27 de setembre del 2013
El regidor d'EPM, Jordi Gordillo, en una votació al ple de Sant Salvador de Guardiola.
El regidor d'EPM, Jordi Gordillo, en una votació al ple de Sant Salvador de Guardiola. | Èpica
Jordi Gordillo, en una votació al ple de Sant Salvador de Guardiola. Foto: Èpica

Jordi Gordillo, el regidor de l'Entesa de Progrés Municipal a l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola, va ser l'únic regidor del ple que es va celebrar el passat dijous que va votar en contra d'una moció de la CUP en suport a la vaga indefinida que estan realitzant els mestres i docents de les Balears arran de l'aplicació del decret Bauzà, que redueix les hores de català a l'escola per introduir l'anglès com a tercera llengua a l'ensenyament obligatori. La moció va prosperar amb el vot favorable de la resta d'edils.
 
El regidor va argumentar que rere la vaga hi havia reclamacions econòmiques que s'havien emmascarat amb el debat lingüístic i que el suport que rebien del Principat tenia com a motiu el foment de l'actual debat independentista. El text de la proposició de la CUP és el mateix que s'ha aprovat per àmplies majories en altres ajuntaments del Principat, com en aquest mateix mes a Manresa. La decisió de Gordillo de no donar suport a la vaga del professorat de les Illes és especialment punyent tenint en compte el seu passat sindicalista i que com a regidor de l'Entesa de Progrés Municipal, està vinculat a ICV-EUiA, una de les formacions que donen suport a les reivindicacions del col·lectiu.
 
No és la primera vegada que el regidor de l'EPM de Sant Salvador de Guardiola vota contra mocions de caire nacional o lingüístic, sense anar més lluny en el mateix ple també va ser l'únic regidor que no va votar a favor del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, però en aquesta ocasió és la primera vegada que posa per davant el seu rebuig a la reivindicació lingüística o nacional, a unes reclamacions i una vaga laboral.
 
S'obre un període de reflexió per dirimir el futur del Mercat Municipal
Per una altra part, l'ajuntament de Sant Salvador posarà en marxa un procés de diàleg amb l'objectiu de consensuar el futur dels mercat setmanal. Després que el ple aprovés aquest dijous la ratificació de la resolució del contracte amb l'empresa a qui s'havia adjudicat la gestió, fa un any i mig, el consistori valorarà quina és la fórmula més viable i que més s'adequa a les necessitats del municipi. Des de la dissolució del contracte, el 31 de juliol passat, l'ajuntament n'assumeix la gestió directa. 
 
La proposta d'unificar els dos mercats existents pretenia potenciar l'oferta comercial ambulant a partir de la introducció d'accions de dinamització comercial que, al final d'aquest any i mig, no han assolit els objectius que l'empresa adjudicatària esperava. Per aquest motiu es va procedir, de mutu acord, a la resolució del contracte vigent i a la liquidació del deute pendent. Aquest fet ha comportat l'adopció de la fórmula de mercat original, amb parades en dos punts diferents del terme: al Calvet, els diumenges, i a Salelles, els dissabtes. 
 
Durant el debat d'aquest tema, la regidora de Promoció Econòmica, Anna Llobet, va reconèixer la dificultat d'assumir el volum de feina que implica la gestió dels mercats des del punt de vista administratiu i, per aquest motiu, ha obert un període de reflexió i debat durant el qual es recolliran les propostes i aportacions de tots els grups polítics. 
 
El primer ple del nou curs polític també va donar llum verda a l'adhesió de Guardiola al Protocol per a la prevenció i la intervenció en l'absentisme escolar a la comarca del Bages redactat pel Consell Comarcal. Un altre dels punts de l'ordre del dia va ser l'aprovació de les festes locals de l'any 2014: el 21 de febrer i el 6 d'agost i la modificació de l'ordenança municipal de circulació que s'ha adequat als paràmetres que contempla el Codi General de Circulació. 
 
En un altre ordre de coses, també es va procedir a l'aprovació inicial del mapa de capacitat acústica de Sant Salvador de Guardiola. El document va prosperar amb els vots favorables de la totalitat de regidors, a exepció del socialista Carlos Bécares, que estudiarà la possibilitat de presentar-hi al·legacions durant el període de 30 dies que s'ha obert amb aquest objectiu, i abans de l'aprovació definitiva.