Beatificaran dos germans de l'orde de Sant Joan de Déu de Manresa

Luís Beltrán Solá i Mauricio Íñiguez de Heredia van ser morts el 27 d'agost de 1936 a Barcelona després que els haguessin fet fora de Manresa vint dies abans

Pere Fontanals
26 de setembre del 2013
Els germans manresans amb una imatge de Sant Joan de Déu a Manresa.
Els germans manresans amb una imatge de Sant Joan de Déu a Manresa. | HSJD
Els germans manresans amb una imatge de Sant Joan de Déu a Manresa. Foto: HSJD

El proper 13 d'octubre es beatificaran a Tarragona vint-i-quatre germans de Sant Joan de Déu que van morir durant la Guerra Civil espanyola per quedar-se en els hospitals fent-se cura dels malalts. Dos d'aquests germans pertanyien a la comunitat de Manresa que, en l'hospital fundat el 1932, atenien a pacients per a l'especialitat de cirurgia ortopèdica, tuberculosis òssies i malformacions poliomielítiques.
 
Amb l'intent de cop d'estat del general Franco el 18 de juliol de 1936 i l'inici de la Guerra Civil, el 5 d'agost d'aquell any els funcionaris de l'Ajuntament de Manresa s'apoderen de l'hospital de Sant Joan de Déu i acomiaden, sense violència, els germans que prestaven servei a la comunitat.
 
Dos d'aquests germans acomiadats, Luís Beltrán Solá i Mauricio Íñiguez de Heredia es traslladen a Barcelona i entren a viure en una pensió on són ajudats per persones conegudes. Vint-i-dos dies després d'haver estat fets fora de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, el 27 d'agost de 1936, són localitzats i morts. Beltrán Solá tenia 37 anys, i Íñiguez de Heredia, 59. De cap dels dos germans se'n conserven les restes.
 
Amb motiu d'aquesta beatificació, l'orde hospitalària Sant Joan de Déu, ha estrenat una pàgina web per divulgar l'obra d'aquests vint-i-quatre germans que a banda de Manresa, pertanyien a les comunitats de València, Ciempozuelos, Calafell, Màlaga i Madrid, y del final que van patir entre els anys 1936 i 1937, a l'inici de la Guerra Civil espanyola.

Web de la beatificació