Nova beca per finançar espectacles que s'estrenen a la Mediterrània

La nova ajuda de la Fundació Jaume Casademont està dotada amb 2.500 euros i es dirigeix a projectes de petit format

Redacció
25 de setembre del 2013
La Fundació Jaume Casademont de Girona, un dels socis de la  Fira Mediterrània de Manresa, augmenta enguany la dotació econòmica de les Beques Innovació en Cultura Popular, que s'estrenen cada any en el mercat manresà. Ho ha fet amb la creació d'una segona beca que estarà dotada amb 2.500 €. Aquest guardó s'incorpora a la beca ja existent, dotada amb 5.000 €. En aquesta quarta convocatòria, s'adreçaran als artistes i creadors un total de 7.500 €. La nova beca es focalitza en projectes de petit format.
 
Els objectius de les convocatòries és impulsar la producció i exhibició de projectes de cultura popular catalana amb la finalitat de crear nous espectacles, moderns, actuals, atractius al públic i capaços de crear sinèrgies amb altres formes de cultura, com les arts plàstiques, la música, el circ, la literatura i els museus, entre d'altres.
 
Ja s'ha obert el termini de presentació de propostes que restarà oberta fins a la propera primavera. Els dos guardonats podran estrenar els seus muntatge en el marc de la Fira Mediterrània de Manresa 2014, i també obtindran una segona actuació per part de l'Ajuntament de Girona.
 
El guanyador de la tercera edició s'estrena a Manresa al novembre
Precisament, el projecte guanyador de la darrera edició de la Beca, "Musiquetes de paper", presentat per l'artista plàstic Joan Alfred Mengual i la banda de músics Fem sonar les musiquetes, s'estrenarà el 7 de novembre en el marc de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa.
 
"Musiquetes de paper" és un espectacle multidisciplinari que revisa el repertori cançonístic de compositors modernistes i noucentistes adreçat a un públic infantil. Ho fa a través dels populars teatrets de paper que van fer les delícies dels infants catalans a finals del segle XIX i començaments del XX, un període de temps en què hi va haver un boom de productes culturals destinats als més menuts a resultes de la presa de consciència de les necessitats de l'infant. La iniciativa de fer aquest espectacle va néixer gràcies a la confluència de diferents artistes interessats per la infància a Catalunya a finals del segle XIX i començaments del XX: d'una banda Fem sonar les musiquetes, un grup musical que centra el seu treball en la vinculació de la música popular i tradicional catalana amb el món infantil, i de l'altra, Joan Alfred Mengual, artista plàstic interessat per la relació entre arts visuals i les escèniques. L'espectacle està concebut com un concert, on les històries que expliquen les cançons del repertori són representades mitjançant teatrins i titelles de paper. L'espectacle, adreçat a infants a partir de 3 anys, es podrà veure al Teatre Conservatori en tres passis diferents del Firaescoles, les sessions de la programació de la Fira obertes als centre educatius de la comarca del Bages.
 
Cabo San Roque va guanyar la primera edició de la Beca amb l'espectacle "Bestiari", i la Cia. Mov-i-ments & La Fornal d'Espectacles va guanyar la segona edició amb "L'amor de les tres taronges".