El ple dóna suport als treballadors d'ambulàncies i als docents balears

Els sanitaris estan en lluita per les retallades en el sector i els professors en vaga indefinida per la llengua

Pere Fontanals
20 de setembre del 2013
Enric Toribio presenta la moció de suport als treballadors d'ambulàncies.
Enric Toribio presenta la moció de suport als treballadors d'ambulàncies. | Pere Fontanals
Enric Toribio presenta la moció de suport als treballadors d'ambulàncies. Foto: Pere Fontanals

El ple de Manresa va aprovar per unanimitat la nit de dijous una proposició presentada per la CUP de suport als treballadors de les ambulàncies que estan mobilitzant-se per les retallades en el sector que van més enllà de l'àmbit econòmic i que afecten al funcionament diari de les unitats d'atenció urgent i no urgent del Bages.
 
Enric Toribio, del sindicat USOC, va fer la presentació de la moció davant dels regidors fent una exposició detallada de la situació de les ambulàncies a la comarca. Així, va recordar que al Bages queda només un vehicle del SEM que fa que quan aquest està fent un servei s'hagi de recórrer a unitats de les comarques veïnes amb els retards que això significa. També, que s'han retirat unitats de suport bàsic -ambulàncies convencionals-, que fa que en algunes ocasions s'hagi de traslladar més d'un pacient a la mateixa ambulància.
 
Aquesta reducció de vehicles, insistia Toribio, fa que hi hagi treballadors que facin el torn de 12 hores sense tenir ni un moment de descans i que facin més de 500km en una sola nit. "Tot plegat", aclaria el treballador, "fa que el treballador en resulti afectat, però sobretot en resulti afectat l'usuari, amb un pitjor servei".
 
El debat en el ple va incidir en les empreses concessionàries del servei que "aprofiten els moments actuals per obtenir més beneficis a costa dels treballadors i els equipaments". La moció inicial, amb una esmena de CiU que va ser acceptada tant per la CUP com pels propis treballadors, va ser aprovada per unanimitat.
 
Com a sobrevingut, els docents de les illes
Quan el ple tocava al final van arribar tres assumptes sobrevinguts, un dels quals va ser la vaga indefinida que mantenen els professors de les Illes Balears per la política lingüística que manté el govern a les escoles insulars. La moció estava presentada per CIU, PSC, ERC i la CUP que van fer una lectura de persecució lingüística amb el que passa a les escoles balears. L'únic que va mostrar el seu desacord amb les queixes dels professors i la moció presentada va ser el regidor del PP, Xavier Javaloyes, que va emfatitzar que li hauria agradar a ell "haver estudiat amb tres llengües vehiculars". "De fet", va corregir-se, "ja ho voldria per als meus fills". La moció va prosperar amb els vots a favor dels mateixos que signaven la moció.