La Festa Major tindrà el castell de focs més solidari

Durant l'acte més multitudinari de la festa es farà una jornada per ajudar a cobrir les necessitats més urgents dels infants de la ciutat

Redacció
19 d'agost del 2013
Membres de Creu Roja, Càritas, Fundació Rosa Oriol i l'Ajuntament de Manresa. Foto: AjM

L'Ajuntament de Manresa, Creu Roja, Càritas i la Fundació Rosa Oriol han signat aquest dilluns al migdia un conveni de col·laboració que té per objectiu fer una captació de diners destinats a un projecte per cobrir les necessitats més bàsiques dels infants de la ciutat i afavorir el seu ple desenvolupament, concretament per cobrir la totalitat del tiquet del menjador dels infants becats pel programa d'ajuts de menjador escolar de totes les escoles de primària de Manresa.
 
Aquesta iniciativa solidària ha estat presentada avui per l'alcaldessa accidental i regidora de Sanitat de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich i el regidor de Cultura, Joan Calmet. També hi han participat els representants de les entitats que han signat el conveni; el president de Creu Roja Manresa, Miquel Riera; la representant de Càritas Diocesana de Vic-Arxiprestal de Manresa, Imma Medina i la representant de la Fundació Privada Rosa Oriol, Sor Maria Lucia Caram.
 
El regidor Joan Calmet ha expressat la seva satisfacció per la possibilitat de repetir un any més un acte solidari en el marc de la Festa Major. Com ha manifestat el regidor de Cultura, "l'any passat es va fer un vermut solidari i enguany es fa una recapta pel Castell de Focs, que és l'acte més multitudinari i que reuneix a tot tipus de públic, grans, petits, avis, àvies, etc".
 
Per la seva banda la regidora de Sanitat, Mercè Rosich ha explicat que "la idea és fer un acte solidari amb més ressò que el de l'any passat" i que "s'ha triat el Castell de Focs perquè és el que aglutina més gent, tant de Manresa com de comarca". 
 
Rosich ha destacat la importància que per primera vegada unes entitats tant importants com Càritas, Creu Roja i la Fundació Rosa Oriol, més l'Ajuntament de Manresa s'hagin posat d'acord per organitzar una incitativa d'aquest tipus. 
 
La regidora ha explicat que s'ha triat la infància com a destinatària de la recapta perquè "és molt important que els nens estiguin cuidats i ben alimentats i que la finalitat del projecte és que totes les famílies puguin pagar-se les beques menjadors".
 
Al seu torn, Sor Lucia Caram ha demanat als assistents del Castell de Focs que no portin entrepans, "ja que hi haurà servei de bar i es serviran bocates de botifarra amb cocció argentina i tots els guanys també aniran destinats als infants". 
 
A Manresa cap nen sense menjar
Així, ha explicat la representant de la Fundació Rosa Oriol, "totes aquelles persones que col·laborin amb la iniciativa sabran que els diners van directament als infants i que amb la seva aportació estaran celebrant un acte de solidaritat i justícia". 
 
Igualment, el president de Creu Roja Manresa ha manifestat la voluntat de què "les entitats i l'Ajuntament continuïn col·laborant en projectes comuns que ajudin a la societat i que aquest treball conjunt no acabi amb la Festa Major sinó que continuï en el futur". També ha expressat que "el proper pas per fer és implicar a les empreses privades en els projectes i poder realitzar un treball entre tots". 
 
En la mateixa línia, la representant de Càritas Diocesana de Vic-Arxiprestal de Manresa, Imma Medina ha resumit aquest projecte amb tres paraules: "gratitud, per unir les entitats, per la capacitat de treballar junts, així com gratitud cap als voluntaris"; "la segona paraula és la continuïtat, perquè aquest projecte no sigui un fet puntual sinó que estigui englobat dins d'un projecte general i amb una meta fixada i concreta". I la última paraula és "el desig que tothom gaudeixi de la Festa Major".
 
La iniciativa solidària que durà el nom de "La Solidarifesta", tindrà lloc el proper dia 1 de setembre amb motiu de la celebració del Castell de Focs, l'acte més multitudinari de la Festa Major, una jornada en què milers de manresans i manresanes s'acosten al Parc de l'Agulla per assistir a aquest acte i gaudir d'efectes espectaculars al ritme de la música a l'entorn del llac. 
 
Aquell dia, al Parc hi haurà unes carpes on es podrà rebre informació sobre aquesta captació, a què es destina i per poder efectuar els donatius. Les diferents entitats aportaran gairebé un centenar de voluntaris durant tota la tarda per fer possible aquest acte. També es comptarà amb un servei de bar, on es vendran entrepans i beguda i qui vulgui també podrà fer el donatiu. Els ingressos d'aquesta venda aniran destinats íntegrament a aquest projecte. 
 
El 22% de persones ateses a Manresa per serveis socials són infants
A Manresa un 22% de les persones que s'atenen als serveis socials són menors d'edat. Els factors de risc i les problemàtiques que es detecten entre els infants i adolescents de la ciutat són el patiment familiar que provoca descurança en els menors; els problemes de salut mental; infants i adolescents amb estats d'angoixa i depressió, trastorns afectius i emocionals, trastorns de conducta i addiccions altament discapacitants; i joves estrangers menors no acompanyats que fan demanda de suport emocional.
 
Altres factors de risc que pateixen aquests infants i adolescents són l'augment de les possibilitats de fracàs escolar i el perill la cobertura de les necessitats bàsiques dels menors: canvi d'hàbits en l'alimentació, alimentació no equilibrada; i habitatges insegurs i/o inapropiats. S'hi detecta també que creixen també les "diferències" entre els infants amb les necessitats cobertes i els que no les tenen
 
Les dades més actuals de les que es disposa són les de la convocatòria pública que l'Ajuntament va realitzar per donar suport en la despesa de llibres i material escolar. Se n'han atorgat per a 1.844 infants. Actualment a Manresa n'hi ha empadronats 11.136 infants de 3 a 16 anys, això suposa que es cobreix amb els ajuts 16,5%, 1 de cada 6.
 
Ajuts per al menjador escolar
L'Ajuntament de Manresa fa molts anys que disposa d'una partida pressupostària i un conveni amb el consell comarcal del Bages per a poder complementar el Programa d'ajuts de menjador escolar, sempre que l'administració competent en el tema no disposés de la suficient capacitat pressupostària per cobrir tots els infants becats. El preu de la beca sempre ha estat inferior al preu real del tiquet i per tant la família sempre ha hagut d'aportar la diferència. Creu Roja aquest curs 12-13 ha estat complementant algunes d'aquestes beques.
 
Amb els diners que es recullin el dia del Castell de Focs es vol complementar les beques del màxim d'infants i que la família no hagi d'aportar la diferència. En molts casos la família renuncia a la beca per no poder-ho pagar.
 
Combatre el risc de pobresa
L'article 27 de la Convenció dels drets de l'infant recull el dret de tot infant a un nivell de vida adequat per al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social, dret que obliga els estats que l'han subscrit i ratificat, com és el cas d'Espanya, a donar-hi efectivitat. Les dades procedents d'organismes internacionals com ara UNICEF o la mateixa Comissió Europea apunten que a la majoria d'estats membres el risc de pobresa infantil està per sobre del risc que experimenta el conjunt de la població. Alguns indicadors assenyalen que el risc de pobresa infantil als països rics ha crescut durant les darreres dues dècades. De fet, haver experimentat pobresa durant la infància té conseqüències negatives que tendeixen a persistir al llarg de tota la vida d'un individu. 
 
La taxa de risc de pobresa a Catalunya augmenta cada any, les darreres dades, les del 2011 diuen que és d'un 19,1%. El llindar de la pobresa és de 8.176 € nets per persona/any (1 de cada 5). El risc de pobresa té més incidència entre les dones que entre els homes. Quant a l'edat destaca en 26,4% els menors de 16 anys. Els grups més desfavorits són les persones immigrades, les persones vídues i les persones amb educació primària o inferior.