Ordenança per a l'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda

La norma té com a principal objectiu regular un tipus de reserva que va en augment i que fins ara no tenia regulació específica

Redacció
14 d'agost del 2013
Manresa estrena a partir de dimecres l'ordenança reguladora de les reserves d'estacionament a la via pública per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta és la primera ordenança que regula aquests estacionaments i que vol donar resposta a la manca de senyalització personalitzada d'aquest tipus de reserves així com l'augment de persones que disposen d'una targeta per ocupar-les.
 
La nova ordenança té la finalitat de regular els diferents tipus de reserves d'aquestes característiques, definir les seves peculiaritats i els requisits per al seu establiment. Així mateix, vol regular la comptabilització d'aquestes reserves d'aquells que en tenen dret amb la voluntat d'aconseguir un equilibri respectuós entre els diferents usos i objectes que intervenen en l'ús i ocupació de l'espai públic.
 
S'estableixen tres tipus de reserves
El text de l'ordenança estableix que les reserves poden ser de tres tipus: reserves especials d'ús públic; reserves especials d'ús privatiu a petició d'establiments i activitats particulars; i reserves especials d'ús privatiu a petició de particulars.
 
Les reserves especials d`ús públic estan destinades a serveis de titularitat pública (centres mèdics, centres escolars, administracions, etc) que l'administració instal·larà a la via pública, d'ofici o a petició d'un tercer, en zones properes al servei on tècnicament sigui possible. Aquestes reserves s'instal·laran per compte de l'ajuntament i es podran utilitzar indistintament per tots aquells usuaris dels serveis que disposin de la corresponent targeta d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda pel temps que sigui indispensable.
 
Les reserves especi als d'ús privatiu a petició d'establiments i activitats particulars s'instal·laran a petició de la part interessada en un lloc proper als establiments i activitats que per les seves característiques tinguin una afluència important de persones amb mobilitat reduïda.
 
Les reserves especials d'ús privatiu a petició de particulars seran aquelles que s'instal·laran davant del domicili o del lloc de treball de les persones que disposen de la targeta de mobilitat reduïda en qualsevol dels seus tipus.
 
Les reserves particulars tindran plaques amb la identificació de la targeta
Entre les novetats que regula la nova ordenança destaca que les places de reserves particulars estaran convenientment senyalitzades amb el número de targeta de la persona que l'utilitza. En el cas que fos una reserva de tipus labora l, també hi constarà el l'horari laboral de la persona usuària. Totes les places d´ús privatiu estaran sotmeses al pagament d'una taxa que s'establirà a les ordenances fiscals.
 
La nova ordenança regula també les reserves especials per a titular de la targeta que no són conductors. En aquesta casos només es podrà sol·licitar reserva personalitzada propera al seu domicili, però en cap cas tindran dret a reserves en relació al lloc de treball.
 
Així mateix, la nova normativa preveu com demanar aquests tipus d'autoritzacions, la documentació necessària, els terminis, els procediments de concessió i renovació i, per exemple, les característiques de les autoritzacions que inclouran un plànol on s'assenyalarà la posició física de la reserva.
 
Planificació progressiva per barris
La nova normativa ja serà d'aplicació amb la seva entrada en vigor. En tot cas, l'Ajuntament de Manresa ha fixat un període transitori d'un any per tal d'adaptar les reserves especials d'estacionament reservades a persones amb mobilitat reduïda ja instal·lades al municipi.
 
En aquest sentit, les regidories de Seguretat Ciutadana i de Mobilitat establiran una planificació progressiva per barris, en col·laboració amb les Associacions de Veïns, per anar actualitzant i adaptant la nova normativa a les reserves existents.