Neix l'Humus Mediterrani, el nou «Off» de la Fira Mediterrània

S'estrenarà amb vuit concerts de pura arrel

Redacció
12 d'agost del 2013
Humus Mediterrani, una nou apartat ‘Off” de la Fira Mediterrània de Manresa, promogut per d'Arrel, espai de música i gastronomia, ha programat vuit concerts, que incorporen des de grups d'estudiants de música tradicional a grups de música folk del Bages, així com altres grups dels Països Catalans. Una proposta atractiva i diversa que ens mostra des del planter de la música d'Arrel, a grups consolidats.
 
Una de les novetats que aporta Humus Mediterrani són els grups d'infants i joves que aprenen i toquen la música d'Arrel, ja sigui en l'entorn d'una escola de música, o ja des del seu projecte propi. Són el planter de la música d'Arrel. I aquí podem incloure tres dels concerts:
  • Mans Petites és un grup format pels alumnes de 6 a 9 anys de l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música de Tarragona, que toquen la gralla, timbal, tarota, tible, sac de gemecs, flabiol i acordió diatònic. Un projecte pioner al país en què participen alumnes, mestres i luthiers.
  • Les Violiles són l'Aina Moliner i la Joana Gumà, dues noies violinistes de quinze anys, a les que acompanyen altres músics com el jove Blai Gumí, contrabaix. El seu violí és fresc com la brisa irlandesa, poderós com un ball de gegants català i ballaruc com les tonades country americanes.
  • SonaGralla és un grup composat per estudiants de diferents escoles de música tradicional del país i que actualment cursen l'assignatura de conjunt instrumental de gralla i timbal a l'AMTP de Tarragona. El grup treballa sota la direcció de Roser Olivé i Pere Olivé.
A la programació de l'Humus hi participen dos grups de Bages:
  • Nakki ens ofereix un repertori amb el títol Fet a mà, amb creacions pròpies basades en la música d'Arrel, i que va més enllà, amb una sonoritat peculiar fruit de la convivència dels instruments tradicionals i moderns. Un discurs musical ric en diàlegs i fusió, fet des del Bages.
  • D'aquí i d'allà és un grup del Bages de formació recent que fa música d'Arrel perquè volen que la gent balli les danses tradicionals. I ho aconsegueixen.
La programació incorpora altres grups dels Països Catalans, que ofereixen propostes molt suggerents, que van des de la música tradicional de diferents llocs del món, fins a les creacions pròpies amb notes d'Arrel mediterrània, o la festa més esclatant arribada des del País Valencià.
  • Barcelona Ethnic Band ens apropa a les músiques tradicionals de diferents llocs del món de la mà de set joves músics d'arreu residents a Barcelona i amb bagatge clàssic i jazzístic. Si veniu a escoltar-los trobareu cançons d'Armènia, Noruega, Macedònia, Turquia, Tunísia i Brasil, entre altres.
  • La Colònia és un grup musical liderat per Xavier Ciurans (Gertrudis) i Albert Galcerà (Garbuix), que interpreta les seves creacions amb un estil propi amb aromes de música balcànica, flaires de cabaret i notes d'Arrel mediterrània. I aglutina la música amb diferents disciplines artístiques. 
  • Folkifesta és un grup de música d'Arrel tradicional de la comarca de l'Horta, que vol que la dolçaina ocupi un lloc privilegiat més enllà de ser un instrument de carrer i festes populars. L'acompanyen d'altres instruments com l'acordió, la tuba, el bombardí, flautes, les percussions i els teclats. El nom no dona lloca a equívocs: la seva música és una festa.
El perquè del nom de Humus Mediterrani
L'Humus és la capa de terra biològicament més viva i que alimenta les llavors d'on sorgeixen les Arrels i les plantes. Aplicat a la música folk i d'Arrel tradicional l'humus està format per persones anònimes que han preservat o creat música i cançó tradicional, grups amateurs que la practiquen arreu del país i centenars d'alumnes i aprenents de les escoles de música d'Arrel tradicional dels Països Catalans. La programació d'Humus Mediterrani anirà destinada a donar a conèixer tota aquesta gent.
 
Es desenvoluparà durant els 4 dies de la Fira, amb dos concerts dijous, dos divendres, 3 dissabte i 1 finalment diumenge al matí. Tots els espectacles seran gratuïts.
 
Humus Mediterrani és una iniciativa de D'Arrel, espai de música i gastronomia situat al carrer Sobrerroca de Manresa, que ha ofert al llarg del curs 2012-2013 la primera programació estable de música d'Arrel i folk a Manresa i la Catalunya Central.