Resposta de la secretària de l'AVV Cots-Guix i Pujada Roja a Soler

Sobre l'article d'opinió que va publicar a Manresainfo.cat

Redacció
02 d'agost del 2013
Al Sr. Joan Soler i Golobart en resposta a la seva opinió expressada a la pàgina de Manresainfo.cat, i amb el títol de "Federacions i Associacions xarones".
 
Si em permet, Sr. Joan, em presentaré. Soc una voluntària que treballo a l'AV de Cots-Guix i Pujada Roja des dels seus inicis, a l'any 1981 (32 anys).
 
Podria dir que conec tota la història d'aquest tipus d'associacions i val a dir que en certs anys, han estat importants per les seves reivindicacions en temes de justícia social, laboral,... com vostè diu molt bé.
 
Però, punt i parada. Precisament el valor social d'aquestes entitats ha estat i està en el d'anar-se adaptant al pas del temps i treballar cap a la direcció adequada. No podem mirar-nos les A.V. amb les ulls del passat!
 
Posem un exemple:
Que me'n diu de la Inclusió Social en totes les seves diverses branques?
 
Hores i hores les A.V. han estat i estan obertes a disposició d'un aprenentatge i d'un ús gratuïts de l'eina dels nostres temps, l'ordinador...
 
Hores i hores obertes també, a fi de poder "ensenyar" i "practicar" el català... així com de poder fer uns deures amb l'ajut d'un/a voluntari/a... d'aprendre a llegir...
 
Certs col·lectius, moltes vegades no poden anar a una biblioteca al centre de la Ciutat perquè viuen apartats o segons l'edat no poden anar-hi sols...
 
On van?... Doncs a la biblioteca veïnal que tenen més aprop, com aquell que diu que tenen a casa. No pregunten on pertanyen, perquè totes les biblioteques són bones, totes estan obertes a tothom i a totes hi estan "a casa".
 
I no solament la biblioteca està oberta. És l'A.V. i les seves activitats que també ho estan.
 
Així, tothom hi és acollit, es conviu amb els veïns de barri, si ho són, i si no ho són també, perquè tots som veïns de Manresa...
 
I aquí entraríem en un altre gran valor de les A.V. L'ajut que donen a posar la llavor participativa i democràtica a aquests grups de persones que perquè no hi falti res, a més a més són grups intergeneracionals... Grans! Petits! Del Barri! D'un altre barri!... "tots aprenent de tots", tots treballant i gaudint, mentre van creant la xarxa social que ens configura com a ciutat, perquè des de cada grup de cada barri estem fent Ciutat.
 
Cal seguir amb els valors socials? Penso que no. Seria molt llarg!
 
Per això, Sr. Joan, li dic que no coneix bé les A.V. ni la FAVM perquè ni les unes ni l'altra no són xarones ni carrinclones, estan molt al dia en tots els aspectes, s'ho pot ben creure, inclús en l'aspecte reivindicatiu.
 
I finalment, permetim també que, per acabar, faci servir la paraula "Xocolata". És molt bona i no és xarona, ajuda a fomentar una bona convivència i a alegrar la vida i penso que agrada a tothom. Per això sempre se n'ha menjat i sempre se'n menjarà. No és cap mal!
 
Per què serà que moltes de les grans decisions que es prenen a la vida s'acaben de meditar a l'entorn d'una taula on tothom és igual i s'està convivint?
 
Perdoni que discrepi totalment de la seva opinió.
 
 
M. Pilar Sucarrats i Querol
Secretària de l'AV Cots-Guix-Pujada Roja