Mas passa el ribot als consells comarcals

Aprova el projecte de llei de governs locals, que implicarà que desapareguin els més de 1.000 consellers comarcals existents | Es respecten tots els municipis, beneint-ne la "fusió voluntària"

Bernat Ferrer
30 de juliol del 2013
Francesc Homs, durant la roda de premsa. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui el Projecte de llei de governs locals de Catalunya, que si s'acaba aprovant per part del Parlament suposarà la supressió dels 1.034 consellers comarcals existents, en tant que els consells comarcals passaran a ser regits per consells d'alcaldes. El projecte de llei respecta l'existència de tots els pobles de Catalunya, per bé que en beneeix la "fusió voluntària", segons que ha recalcat el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Si s'acaba aprovant, la nova llei suposarà un estalvi d'uns 1.000 milions d'euros per legislatura, calcula el Govern.

Amb la nova llei -que el Govern entén que, a Catalunya, deixa en no-res la llei de recentralització municipal aprovada pel govern espanyol la setmana passada-, els consells comarcals passen a ser "el principal ens de gestió mancomunada de serveis locals", i en els municipis de menys de mil habitants passaran a prestar "de forma automàtica" els serveis de recollida de residus, aigües residuals, neteja viària, control d'aliments i begudes.

Aquests nous consells comarcals seran regits per un consell d'alcaldes, en què els batlles tindran vot ponderat en funció de la població del seu municipi. Aquest nou sistema de govern farà que desapareguin els 1.034 consellers comarcals com a càrrecs de representació política. A més, els consells comarcals de l'àrea metropolitana es reduiran a la mínima expressió, o bé desapareixeran, com el del Barcelonès.

La nova llei de racionalització del municipalisme també fomentarà la mancomunació de serveis entre municipis i establirà uns estàndards mínims de qualitat per a la prestació de serveis obligatoris.

"Catalunya té competència exclusiva per definir el govern local, segons l'Estatut", ha assegurat Homs en la roda de premsa posterior al consell executiu del Govern, per defensar que la nova llei espanyola sobre ajuntaments serà paper mullat a Catalunya. De fet, també ha explicat que el ministre espanyol d'Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assegurar personalment a la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, que la llei espanyola no interferiria en l'ordenament municipalista català.