Retiren menjar en mal estat del Banc d'Aliments d'un local de Sobrerroca

Sor Lucía Caram, representant del col·lectiu, assegura que, la setmana que ve, tenien previst desprendre's del menjar que, des d'un bon principi, no van poder distribuir perquè no estava en condicions

Redacció
26 de juliol del 2013
Local del carrer Sobrerroca on es trobava l'aliment en mal estat. Foto: Manresainfo.cat

Dijous, 25 de juliol, al matí, membres de la brigada municipal van accedir als baixos del número 12 del carrer de Sobrerroca de Manresa amb l'objectiu de buidar-lo i fer-hi una neteja exhaustiva. El local, cedit l'any 2010 per Caixa Manresa a la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, va ser magatzem del Banc dels Aliments abans de que l'entitat es traslladés a l'actual ubicació de la carretera de Vic. Des de fa mesos, l'immoble era reclamat per l'actual propietari, SAREM, l'anomenat "banc dolent" en el qual l'actual Catalunya Banc va abocar tots els actius immobiliaris tòxics. Per la seva part, el Banc dels Aliments s'havia compromès a buidar el local quan els amos ho exigissin. 
 
En obrir la porta, els funcionaris van haver de suportar una forta pudor que, ràpidament, es va escampar pel carrer de Sobrerroca tal i com confirmen els veïns de la zona. Alguns d'ells, fins i tot, van avisar als mitjans perquè és fes ressò de la notícia. La fetidesa, la provocaven bona part dels aliments emmagatzemats al local. Una bona part estaven caducats i d'altres havien estat rosegats i rebentats per les rates. Avui mateix, Lucía Caram, del Banc dels Aliments, ha confirmat que la majoria d'aliments en estat de putrefacció eren brics de brou de peix que es van cedir a l'entitat el 2010. 
 
Caram ha assegurat a Manresainfo.cat que, en aquell temps "vam pecar d'inexperts. Van donar-nos tot un camió del producte que no estava etiquetat. L'aspecte no era massa bo, però el donant garantia que el producte era de qualitat. Després de mobilitzar-nos per descarregar-lo a mà i pagar 700 euros de transport es va quedar allà. No el podíem distribuir perquè no estava identificat convenientment". Malgrat tot, Caram admet que, quan l'entitat es va mudar a l'actual seu de la carretera de Vic, van pensar que "ja traslladarien més endavant els palets de caldo".
 
Segons sembla, els treballadors de Serveis Socials de l'Ajuntament ja feia setmanes que reclamaven la clau del local. Finalment, com relata sor Lucia, se'ls hi va lliurar. "Els vam dir que aniríem a fer neteja. Em van trucar el mateix dijous per dir-me que alguns envasos s'havien rebentat i que calia de fer una neteja urgent de l'espai. És el que s'ha fet amb un producte que no podíem entregar perquè no estava en condicions". En un comunicat fet per la Fundació Rosa Oriol, es ratifica que els voluntaris de l'entitat pretenien fer neteja del local la setmana que ve. Però l'Ajuntament es va avançar. 
 
L'activitat durant tot el dijous al matí va ser frenètica i el local va quedar pràcticament buit. Tot i així, divendres al migdia, com expliquen els veïns, encara es retiraven altres aliments com pots sucs de fruita de l'immoble. Com continua explicant sor Lucía Caram i vol fer avinent, alhora, la Fundació Rosa Oriol, "fa uns mesos, quan vam contactar una empresa per fer el trasllat dels aliments del carrer Sobrerroca havien trencat el pany. Ho vam ajornar i, mentre canviaven els panys, van començar les obres del carrer". Així, el procés va quedar aturat.
 
Malgrat aquest episodi, la monja dominica vol deixar clar que el col·lectiu del que forma part té molt en compte "les caducitats i el consum preferent dels aliments" que recapta. Pel que fa als aliments del carrer Sobrerroca, reconeix que "potser podríem haver buidat el local abans, però no arribem a tot arreu, tot i que estàvem al cas".