Manresa recrea la crema de la ciutat a mans de les tropes borbòniques

Èxit de públic en tots els actes inicials de commemoració dels fets de la Guerra de Successió a la ciutat

Jordi Preñanosa Serra
07 de juliol del 2013
Recreació dels fets a la plaça Major.
Recreació dels fets a la plaça Major. | Jordi Preñanosa
Recreació dels fets a la plaça Major. Foto: Jordi Preñanosa

La plaça Major de Manresa s'ha omplert aquest dissabte a la nit en l'inici dels actes de commemoració dels 300 anys de la crema de Manresa a mans de les tropes borbòniques. Abans, a la tarda s'ha iniciat un itinerari de la ciutat cremada amb el suport del Museu d'Història de Catalunya i la Fundació Independència i Progrés. El recorregut segueix els principals espais de la ciutat que es van cremar l'agost de 1713 a partir de quatre plaques informatives en els punts emblemàtics que formen la Ruta 1714 de les Viles Cremades. La visita ha estat explicada pels historiadors Francesc Serra i Francesc Comas, amb l'ajuda de Jordi Rodó.
 
Al vespre, el saló de sessions de l'Ajuntament ha acollir l'acte institucional amb la presència de molts alcaldes de la comarca i amb l'absència del retrat de Juan Carlos I. L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va ressaltar la centralitat de Manresa en els actes de commemoració, i que la commemoració arriba en el millor moment pel que fa a la reivindicació, "en un moment que hi ha un nou intent de recentralització a l'estat" que vol eliminat drets i llibertats a Catalunya i als municipis.
 
L'historiador i director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro ha fet un recull dels fets de la Guerra de Successió a Catalunya. Miquel Calzada, comissari del Tricentenari de la Guerra de Successió, ha situat els actes de Manresa en el context de les celebracions que es faran a nivell nacional, i la presidenta del Consell Comarcal del Bages ha desvetllat alguns dels actes que es faran a nivell de Catalunya. L'últim a intervenir ha estat el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs que ha vist l'acte inaugural del Tricentenari com un acte de "legítima i pacífica defensa" contra els intents d'Espanya de negar a Catalunya a votar el seu propi futur.
 
Un cop acabat l'acte, la plaça ha reviscut aquest capítol de la història manresana amb la recreació escènica de la crema de la ciutat amb la participació dels grups de teatre del Poble Nou, l'Espantall, els Carlins, col·lectiu Jueus de l'Aixada, Pessebre Vivent del Pont Llarg, Ben Grillats i Paranys; dels grups de recreació històrica dels Miquelets de Catalunya i Festa Barroca de Moià; dels grups de dansa de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages, grup de Dansa Cor de Catalunya, Casal Cultural Dansaires Manresans i Tradiball en dansa; també hi han participat les entitats corals de l'Orfeó Manresà, Capella de Música de la Seu, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil, Coral Parroquial del Poble Nou i membres del Cor de Veus blanques del Conservatori Municipal de Música de Manresa. L'espectacle ha estat dirigit per Toni Fornells i Eva Cuadrado i ha tingut tres parts amb teatre, música, dansa i pirotècnia. Al final de l'actuació el públic que omplia la plaça ha cridat "independència" i s'han cantat els Segadors.