Aconsegueixen un pis d'emergència per a una família desnonada

Una trentena de membres de la PAHC es concentren davant l'Ajuntament per trobar una sortida a una família de quatre membres que s'ha quedat sense casa aquest mateix dilluns

Pere Fontanals
17 de juny del 2013
La mare i un dels fills de la família, amb membres de la PAHC i la regidora de Serveis Socials i tècniques d'àrea.
La mare i un dels fills de la família, amb membres de la PAHC i la regidora de Serveis Socials i tècniques d'àrea. | Pere Fontanals
La mare i un dels fills de la família, amb membres de la PAHC i la regidora de Serveis Socials i tècniques d'àrea. Foto: Pere Fontanals

La PAHC ha aconseguit aquest dilluns al matí de la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, un dels 25 pisos que va cedir al consistori CatalunyaBanc, per a una família que ha estat desallotjada del seu pis de lloguer al carrer Sant Maurici aquest matí a les 11. El pis que cedeix l'ajuntament, però, és a títol d'emergència i la família, integrada per Jadwiga Wladyslaw i Robert Pawel, i els seus dos fills de 14 i 17 anys, d'origen polonès, només s'hi podrà estar un mes "mentre busquen una altra solució".
 
A les 9 del matí, una trentena de membres de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques i el Capitalisme (PAHC) s'han concentrat davant de l'ajuntament i han sol·licitat reunir-se amb l'alcalde per exposar-li la situació de la família que cobra entre tots els seus membres 400 euros al mes, tenen un crèdit personal de 90 euros, i el lloguer els pujava 350. Després d'un any sense poder pagar el lloguer, aquest mateix dilluns a les 11 del matí, el pis tornava a mans del seu propietari, i la família no tenia on passar la nit.
 
Segons els membres de la PAHC, en una reunió anterior els serveis socials de l'ajuntament els havien instat a buscar-se un altre immoble més econòmic "cosa que és impossible perquè cap propietari no els hauria llogat un habitatge amb els escassos ingressos que tenen". El pare de la família, Robert Pawel, havia anat treballant per etapes i cobrant l'atur, però amb la crisi es troba sense feina i amb l'atur esgotat; la mera, Jadwiga Wladyslaw, no ha cotitzat mai, però havia fet alguna feina de neteja a cases de particulars, que ja no té ara.
 
Des de la PAHC no s'ha volgut fer una acció de força davant del propietari del pis "perquè al ser un particular, és possible que ell també necessiti els ingressos del lloguer de l'immoble", explica el membre de la PAHC, Ricard Vidosa. És per això que han centrat l'acció en buscar una sortida al problema de l'habitatge anant a l'ajuntament. Com apunta Vidosa "l'alcalde i la regidora de Serveis Socials van dir en el seu moment que no permetrien que cap ciutadà dormís al carrer a Manresa. Venim a que acompleixin el seu compromís".
 
Vidosa ha recordat que Manresa és la ciutat catalana amb un índex més alt d'habitatges buits. "No té sentit tenir 8.000 habitatges buits, i famílies que no tinguin on anar a dormir", ha sentenciat.