Els cavalls maltractats aniran a les protectores de Fonollosa i de Girona

El fet que els dos mascles no estiguin castrats dificulta el seu allotjament entre altres equins, però nombrosos centres hípics i particulars amb instal·lacions s'han ofert per allotjar-los temporalment fins a la seva recuperació

Redacció
06 de juny del 2013
576_1370553297DSCN1548
576_1370553297DSCN1548 | D. Agricultura
Els cavalls han quedat comissats en dipòsit fins divendres de la propera setmana. Foto: D. Agricultura

El fet que els dos cavalls mascles dels quatre que el Departament d'Agricultura ha comissat en dipòsit a la finca del Poal de Manresa siguin enters, o sigui, que no estiguin castrats, dificultarà el seu allotjament en protectores d'equins, i fins i tot en centres hípics o altres instal·lacions que en els darrers dies s'han ofert de forma altruista per acollir-los. Els cavalls mascles enters es comporten de forma competitiva amb els altres cavalls mascles i no es poden deixar a prop de femelles fèrtils, de manera que necessiten una quadra pràcticament individual per a ells.
 
En el cas dels dos mascles enters del Poal, el mal estat físic que presenten degut al seu "estat lamentable, desnutrició, primesa i, fins i tot en un cas, amb ferides produïdes, possiblement, per algun maltractament", segons exposava la veterinària del DAAM en el seu informe, fa que no es puguin operar fins que no estiguin més recuperats, ja que en l'estat que es troben podrien no suportar l'anestèsia, de manera que calen dues quadres expresses per a la seva recuperació, abans que no es puguin intervenir i tenir junt a altres animals.
 
El cas de l'euga i el poltre és diferent ja que, si no hi ha cap contratemps d'última hora, es podran traslladar a l'Associació de Defensa dels Equins (ADE), a Fonollosa, on podran compartir espai amb altres cavalls. Per als enters s'està treballant contra-rellotge per trobar unes instal·lacions adequades. En principi, la protectora Equusos de Girona té espai per fer-se càrrec d'un dels animals i per l'altre, en els darrers dies nombroses persones i centres hípics s'han ofert per allotjar-lo com a mínim temporalment fins a recuperar-lo.
 
Un paisatge desolador
Per una altra part, fonts del Departament d'Agricultura han confirmat que es va realitzar la inspecció a la parcel·la del Poal arran d'una denúncia després d'aparèixer la informació dimarts al vespre a Manresainfo.cat. El Departament hi va desplaçar membres dels Agents Rurals i la veterinària oficial de la DAAM. A banda dels cavalls, la parcel·la allotjava gossos, ovelles i cabres.
 
El propietari va accedir, "amb certa desconfiança", a mostrar els animals als agents i la veterinària, que van constatar que els 4 cavalls i els 6 gossos es trobaven "en una situació lamentable". Segons el seu informe els cavalls "estaven desnodrits, molt prims, i un d'ells tenia ferides, possiblement a conseqüència d'algun maltractament físic per part del propietari". Els gossos "no tenien ni aixopluc, ni aigua, ni menjar, ni xip, ni cens" i en el moment de la inspecció "s'estaven menjant les restes d'un cabrit i una cabra morta". A més a més, els gossos tenien unes "condicions higiènico-sanitàries molt dolentes i les cadenes eren molt curtes i estaven lligats a llocs on perillaven des del punt de vista de seguretat". Quant a les ovelles i cabres "el nombre de caps superava gairebé el doble dels que tenia declarats".
 
Els Agents Rurals i la veterinària han obert una acta d'inspecció detallada i amb fotografies, s'han comissat 4 dels 6 gossos, que se'ls ha endut l'Ajuntament de Manresa i ara estan a la protectora d'animals de la ciutat. Pel que fa als dos gossos que s'ha quedat el propietari, que són els que li serveixen per conduir el ramat, se li han marcat unes obligacions i condicions que ha de complir en breu si és que no vol que també se'ls comissin.
 
Com avançava Manresainfo.cat els cavalls han quedat comissats en dipòsit per part dels agents rurals fins que el propietari els doni "a una persona que els ha de cuidar millor", tal i com ha assegurat als agents, que li han notificat que els ha de "mantenir, alimentar i tenir cura" i que quan realitzi la transacció ho ha de comunicar al Departament d'Agricultura.
 
Degut a l'estat lamentable dels cavalls, el DAAM dóna com a termini al propietari i a l'Ajuntament de Manresa fins divendres de la setmana vinent per a realitzar un comís en ferm i que l'Ajuntament assumeixi la seva responsabilitat amb els animals.
 
Així mateix s'ha comunicat al propietari dels animals que rebrà inspeccions dels Agents Rurals fins que no es regularitzi l'estat dels gossos i per comprovar que els cavalls s'estan alimentant i cuidant, tal i com s'ha compromès.
 
Paral·lelament, el Departament d'Agricultura, a través del Cos d'Agents Rurals, ha fet una denúncia al propietari dels animals per maltractament d'animals i per tinença d'animals en males condicions higenico-sanitàries 
 
Cal tenir present que aquest mateix home ja havia estat inspeccionat pels Agents Rurals el febrer de 2010 i per Seprona de la Guàrdia Civil el passat mes de gener.
 
La desnutrició dels animals era prou evident. Foto: D. Agricultura

Els cavalls mostren senyals inequívoques de falta d'aliments. Foto: D. Agricultura

Els gossos també es trobaven sense aigua ni menjar, i estacats molt curts. Foto: D. Agricultura