Manresa fa una crida a netejar un tram de la riera de Rajadell

Redacció
06 de juny del 2013
Presentació de la jornada de neteja dels rius.
Presentació de la jornada de neteja dels rius. | AjM
Presentació de la jornada de neteja dels rius. Foto: AjM

La campanya "Fem Dissabte!", que tindrà lloc aquest dissabte, 8 de juny, a partir de les 9 del matí, té per objectiu la neteja de rius i rieres feta per voluntaris, tant neòfits com d'altres ja experts a apropar-se al riu. Aquest és el segon any consecutiu que Manresa celebra aquesta jornada col·lectiva i enguany se centrarà en la part de al riera de Rajadell que passa pel barri del Xup.
 
La present edició de la campanya del "Fem dissabte!" a la capital del Bages ha estat presentada avui pel regidor de Medi Ambient i Sosteniblitat, Jordi Serracanta i el president de l'Associació de Veïns d'El Xup, Ferran Camps. També els ha acompanyat la tècnica municipal de Medi Ambient i una representació de veïns del barri del Xup.
 
El regidor Serracanta ha explicat la projecció de la campanya de neteja dels espais fluvials que es va iniciar a Manresa l'any passat amb una acció sobre la riera de Rajadell a l'alçada de Can Poc Oli i en la qual es van treure uns 800 Kg. de porqueria. En canvi aquest any, ha dit el regidor, "s'ha acordat amb l'Associació de veïns del Xup que la neteja es faria al tram que passa per aquest barri".
 
Activitat de sensibilització per millorar els entorns naturals
Serracanta ha afirmat que "tot i ser aquesta una activitat que senyala un fet negatiu que és que els rius estan bruts es vol girar aquest fet i convertir-ho en una jornada festiva, alegre i de conscienciació ambiental". Per aquest motiu, ha seguit el regidor de Medi Ambient, "es convida a tothom, a gaudir d'aquesta activitat de sensibilització ambiental".
 
Per la seva banda, el president de l'Associació de Veïns d'El Xup, Ferran Camps ha agraït al regidor i a l'ajuntament actual "la feina de neteja i de protecció de la jardineria que ha millorat molt aquests últims anys". Tot i així, Camps ha demanat al regidor Serracanta "més ajut municipal per fer una tasca de neteja completa al barri ja que la part que toca la riera de Rajadell és una taca negra".
 
"La riera està bruta i porta insectes" ha afirmat Camps, per aquest motiu des de l'associació de veïns del barri estan interessats que la jornada del dissabte sigui un èxit i fer un pas endavant en aconseguir que el tram del Xup es configuri com una part de l'Anella Verda neta i endreçada.
 
Les tasques de neteja duraran entre dues i tres hores
L'activitat, que tindrà una durada aproximada de dues hores i començarà a les 9 del mati al local de l'Associació de Veïns del Barr i del Xup, consistirà en un passejada a la vora de la riera de Rajadell, al llarg de la qual els participants podran recollir les deixalles que trobin al seu pas. A més s'oferirà un petit esmorzar de fruita i aigua als participants.
 
"Fem Dissabte!" és una iniciativa que es fa de forma simultània a diversos municipis de tot Catalunya per tal que persones voluntàries puguin contribuir a millorar la gestió i l'estat de conservació d'aquests entorns rurals. Es tracta per tant, d'una acció ciutadana de millora directa dels rius, que serveix per conscienciar sobre la importància de tenir cura dels espais fluvials, i en general, de conservar el territori.
 
La neteja de la riera de Rajadell és una iniciativa de l'Associació Habitats-Projectes Rius i que han organitzat conjuntament a Manresa aquesta associació, l'Ajuntament, el Parc de la Sèqu ia, l'Anella Verda, l'Associació de Veïns del Xup, i altres entitats de la ciutat.
 
Tots els interessats a participar en aquesta tasca de millora ambiental s'han de dirigir al local de l'Associació de Veïns del barri del Xup a les 9 del matí. Els nens a partir de 6 anys han d'anar acompanyats dels seus pares i es recomana vestir roba i calçat còmodes i portar guants protectors. Tot i així l'organització facilitarà guants a les persones que no en portin
 
Per Informació i inscripcions: www.projecterius.org/femdissabte , info@associaciohabitats.cat , i al telèfon: 93 421 32 16