El CAP Sagrada Família detecta un 60% de fumadors extrems

Un fumador extrem és el que obté un valor superior a 20 en la carboximetria

Redacció
06 de juny del 2013
Un 60% dels usuaris que es van sotmetre a una carboximetria en la jornada central de la Setmana Sense Fum celebrada al CAP Sagrada Família de Manresa són fumadors extrems. Això es desprèn dels resultats d'aquesta prova, que mesura la quantitat de monòxid de carboni en l'aire expirat pels fumadors. Els valors entre 1 i 6 corresponen a no fumadors, entre 7 i 10 a fumadors lleus, entre 10 i 20 a fumadors i els superiors a 20 a fumadors extrems.
 
De la resta d'usuaris als quals es va fer la prova, un 35% va ser classificat com a fumador i un 5% com a fumador lleu. Pel que fa a la distribució dels fumadors per sexes, les estadístiques obtingudes coincideixen amb les oficials, amb gairebé un 59% de dones fumadores respecte a un 41% d'homes. Els 11 anys en els homes i els 13 en les dones és la mitjana d'edat en què manifesten haver-se iniciat en l'hàbit de fumar.
 
Les persones que van participar en aquesta activitat, que va anar a càrrec dels professionals de la consulta per a la deshabituació al tabac del centre, tenien entre 27 i 65 anys. Un 23% va dir que fumava fins a 5 cigarretes al dia, un 35% entre 5 i 10, un 23% entre 10 i 20 i un 19% més de 30. Quan va finalitzar l'activitat, tots els participants van rebre per escrit els resultats de les diferents proves que es van fer i se'ls va entregar una taronja, ja que la vitamina C afavoreix la inhibició de l'estímul produït per la nicotina i ajuda a tolerar el període d'abstinència.
 
Al llarg de la jornada, el vestíbul del CAP Sagrada Família es va convertir en un autèntic centre d'informació sobre el tabaquisme, els seus perills i tractament. Tant a través de les pantalles com dels materials impresos, tots els usuaris van poder conèixer diferents aspectes relacionats amb el tabac. La majoria de persones interessades a obtenir informació eren fumadores, però també va haver-n'hi de no fumadores que van demanar material per escrit per a familiars o amics fumadors. Les activitats organitzades al CAP en el marc de la Setmana Sense Fum anaven adreçades a un públic adult que, tot i tenir informació sobre les conseqüències produïdes pel tabac, persisteix en l'hàbit de fumar.