Els antics forns de les Guixeres estrenen itinerari i indicadors

Redacció
28 de maig del 2013
Les Guixeres de Súria estrenen nova senyalització.
Les Guixeres de Súria estrenen nova senyalització. | AjSú
Les Guixeres de Súria estrenen nova senyalització. Foto: AjSú

El jaciment arqueològic i patrimonial de les Guixeres va protagonitzar dissabte passat, 25 de maig, la Setmana dels Geoparcs Europeus, organitzada pel Geoparc de la Catalunya Central. Un recorregut guiat per aquesta zona va servir per presentar un itinerari amb indicadors informatius de les seves antigues pedreres i forns de guix, alguns dels quals han estat descoberts recentment gràcies al treball del grup Els Jubilats de les Guixeres.
 
La instal·lació dels indicadors ha estat una iniciativa de l'Ajuntament de Súria, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i del Consorci de Promoció Turística del Cardener.
 
Els indicadors ofereixen informació històrica sobre l'element patrimonial o natural davant del qual es troben ubicats, a més de les coordenades UTM i indicacions d'accés a altres indrets o elements destacats de la zona.
 
Els nous indicadors delimiten un itinerari circular per aquests antics forns, pedreres i altres elements històrics i naturals de les Guixeres. Les darreres troballes confirmen la gran importància que aquesta zona va assolir al llarg de diferents segles en l'extracció de guix.
 
El recorregut va comptar amb el guiatge de l'estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque, que va descriure els sis forns i pedreres que formen part de l'itinerari. Albert Fàbrega va remarcar que l'explotació de guix està documentada a Súria des dels segles X i XI, amb presència confirmada de guixaires professionals almenys des del segle XVI.
 
Segons Albert Fàbrega, Súria va ser un dels centres productors de guix més importants del Bages i comptava amb una denominació d'origen pròpia i reconeguda. A mitjans del segle XIX, la indústria guixaire surienca va registrar l'època de màxima activitat.
 
Entre les persones participants en aquest recorregut pels antics forns i pedreres de les Guixeres, es trobaven l'alcalde Josep Maria Canudas, la regidora de Cultura, Ana Pérez, i el director científic del Geoparc de la Catalunya Central, Ferran Climent.
 
La Setmana dels Geoparcs Europeus, que es clourà el proper 8 de juny, ofereix diferents activitats per descobrir alguns dels atractius del patrimoni natural i històric dels municipis que en formen part. La iniciativa té el suport de la Diputació de Barcelona.
 
Súria és membre fundador del Geoparc de la Catalunya Central, que el passat setembre va ser admès a la Xarxa Europea de Geoparcs. Les altres institucions participants en el projecte són el Consell Comarcal del Bages, els ajuntaments de Cardona, Collbató, Moià i Sallent, els patronats dels parcs naturals de Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i el Museu de Geologia Valentí Masachs, vinculat a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa.
 
L'esmentada millora en la senyalització dels antics forns, pedreres i altres elements de les Guixeres s'afegeix a altres accions iniciades en els darrers anys per recuperar, preservar i donar a conèixer el ric patrimoni històric d'aquesta zona.
 
En aquest sentit, enguany continuaran els treballs de recuperació patrimonial que es porten a terme a les restes de l'església preromànica de Sant Pere del Puig i de la torre del Puig de Sant Pere en el marc de la 9a Campanya d'Excavació Arqueològica de Súria, que es desenvoluparà a les Guixeres entre els dies 25 de juny i 5 de juliol.
 
L'aplicatiu turístic Súria Tour també ofereix una ruta de realitat augmentada que permet accedir a informació sobre les Guixeres mentre s'estigui visitant la zona. L'aplicatiu es troba disponible per a telèfons intel·ligents i tauletes de l'entorn Apple i de versions avançades d'Android. Súria Tour es pot descarregar gratuïtament als webs d'aplicacions d'Apple i de Google per a aquests dispositius.
 
L'activitat d'Els Jubilats de les Guixeres s'afegeix a aquestes iniciatives, desenvolupant des de l'any 2010 i de forma voluntària una important tasca de recuperació i divulgació dels antics forns de guix suriencs.
Arxivat a