El temps respecta un Ball de Gitanes molt participat

El municipi del Bages Sud ha tornat a celebrar aquest cap de setmana la seva festa més popular

Jordi Preñanosa Serra
19 de maig del 2013
Sant Vicenç ha tornat a celebrar el ball de Gitanes.
Sant Vicenç ha tornat a celebrar el ball de Gitanes. | Jordi Preñanosa
Sant Vicenç ha tornat a celebrar el ball de Gitanes. Foto: Jordi Preñanosa

Sant Vicenç ha tornat a vibrar aquest cap de setmana amb el ball de Gitanes. Dissabte es va celebrar la versió infantil i juvenil amb més de 60 nens d'entre 3 a 12 anys que varen oferir diferents balls acompanyats dels gegants el Nen i la Nena. Com a novetat la mateixa tarda es va representar per als més petits el "Conte de les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet" amb text del periodista David Bricollé, escrit l'any del centenari el 2007. La lectura va anar a càrrec de la companyia Ai Carai!, amb Maria Navarrete.
 
Aquest diumenge, dia central, s'ha fet la Ballada Popular de Gitanes com és costum, a la plaça de l'Ajuntament. Els actes han començat davant de l'església parroquial amb la trobada dels balladors de totes les colles, que han anat en cercavila fins a la plaça on s'ha donat inici al ball amb més de 200 balladors. Els primers en entrar han estat els gegants "Els Barons de Castellet Marià Alegre i Aparici i na Paula Duran i Cerdà" que han dansat el tradicional Vals dels Barons. Seguidament han fet l'entrada els exdansaires amb el "Passeig de Caldes" i tot seguit la plaça s'ha fet petita amb el ball al galop de totes les colles participants.
 
Els actes han seguit amb la proclamació de Paquita Sánchez com a nova núvia i tots els entremesos de la ballada xotis, catxuxa, contradansa, jota i vals-jota, fins a arribar al final amb el galop popular en què el públic s'ha afegit a la festa. La música ha anat a càrrec de la cobla ciutat de Terrassa.
 
Al final s'han fet la foto de grup i s'ha cantat l'himne del municipi estrenat l'any 2012 i composat per Xavier Mestres i escrit per David Bricollé, "El bagul de la memòria" que té el seu origen en l'espectacle "Castellet, memòria mil·lenària". Enguany s'ha afegit al ball la colla nova "Picapoll" de Manresa. 


Ball de Gitanes de Sant Vicenç. Vídeo: Jordi Preñanosa