Manresa es declara antifeixista amb els vots a favor de PxC

El ple va aprovar per unanimitat la proposta de Manresa Antifeixista per tenir una postura activa contra els posicionaments feixistes, neonazis i xenòfobs

Pere Fontanals
17 de maig del 2013
Morena Steffani defensant la moció de Manresa Antifeixista al ple de Manresa.
Morena Steffani defensant la moció de Manresa Antifeixista al ple de Manresa. | Pere Fontanals
Morena Steffani defensant la moció de Manresa Antifeixista al ple de Manresa. Foto: Pere Fontanals

Que la moció de Manresa Antifeixista reprovés alguna de les actituds que sovint es donen entre els simpatitzants de PxC i, molt concretament, en el seu president de Grup Municipal, Alberto Pericas, no va ser cap inconvenient per a que la formació xenòfoba votés a favor de la moció i en contra de les actituds feixistes en el ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous.
 
De fet, mentre el públic que omplia el saló de sessions el van deixar parlar, Pericas va advertir que votarien favorablement aquesta proposta, "igual que si es fes contra el comunisme". L'esbroncada dels assistents va ser molt curta, però el regidor no va parlar més. En la ment de tots es recordaven els comentaris del regidors fent broma de la mort d'El-Marracki mentre era detingut per agents dels Mossos d'Esquadra, els insults cap a les persones que es manifestaven contra l'agressió neonazi a un menor a les portes de l'Stroika o, més recentment, la proposta d'apedregar les estelades que va fer pel Facebook.
 
Morena Steffani va presentar la moció des del públic en nom de Manresa Antifeixista i va recordar que a l'any que es commemora el centenari de Joaquim Amat-Piniella cal que tots siguem conscients de què va significar el feixisme. Stefanni també, sense mencionar-los, va advertir que en la sala hi ha representants que defensen aquest tipus de postures. La seva intervenció va finalitzar entre calorosos aplaudiments del públic.
 
Per part de la CUP, Jordi Masdeu va afirmar que "cal recordar Amat-Piniella en la seva faceta d'escriptor, però també com a testimoni d'una època molt fosca". ERC, per la seva part, va presentar una esmena per a que l'Ajuntament es personi com a acusació particular en aquelles actuacions en les quals el feixisme sigui el seu motor. Per part del govern, Llobet va recordar que a principis de legislatura es van proposar que en el ple no prosperés cap proposició presentada per PxC, i que fins a aquest moment, s'havia aconseguit.
 
Totes les intervencions van tenir un moment d'atenció cap a la presència del Grup Municipal de PxC en el ple de la corporació, però aquesta no es va donar per al·ludida en cap cas, ni tampoc quan en el darrer parlament, Jordi Masdeu va afirmar que "per ganes retiraríem aquesta moció, ja que és una burla que PxC la voti a favor". Finalment la moció es va votar "per respecte al col·lectiu que la presenta", i va ser aprovada per unanimitat.