Investigant la sonoritat del timbaler del Bruc

Un grup d'investigació ha cercat el punt exacte on es va fer sonar el timbal i es farà una prova de so per determinar fins on arriba la llegenda i fins on la realitat

Redacció
16 de maig del 2013
576_1253923822DSC00737
576_1253923822DSC00737
Estàtua del Timbaler del Bruc de Santpedor. Foto: AjSTP

Després de 7 anys d'estudis sobre el terreny, en arxius i biblioteques, l'especialista en les batalles del Bruc de 1808, Marc Sellarès, creu haver trobat l'indret on el timbaler del Bruc va fer sonar el famós tambor en el moment d'iniciar l'ofensiva dels sometents que acabà amb la fugida francesa cap a Barcelona.
 
El proper diumenge 2 de juny, en el marc de la festa del Timbaler que commemora la famosa batalla es realitzarà la recreació del so del timbal del Bruc des de l'indret on va tocar 205 anys enrere. La idea es determinar si la llegenda està fonamentada o no, en fets reals relacionats amb l'acústica de la zona.
 
Amb el suport d'un grup d'investigació en recerca sonora dirigit per en Vicent Matamoros, (doctorat en arqueologia sonora experimental) i en Josep Cerdà, (catedràtic en art sonor de la UB), es faran mesures de so en els indrets on se sap que hi havien tropes franceses en el moment d'iniciar l'atac i s'estudiarà quines possibilitats té la llegenda d'ajustar-se a la realitat.
 
Aquest divendres 17 de maig es faran les primeres proves amb la presència de TV3 que en farà difusió.