El Ball Popular de Gitanes arriba un any més amb força

Més de 200 balladors reviuran aquest ball que va arribar al poble el febrer de 1907

Redacció
14 de maig del 2013
Balladors entrant a la plaça al galop.
Balladors entrant a la plaça al galop. | Carles Piqué
Balladors entrant a la plaça al galop. Foto: Carles Piqué

El proper cap de setmana 18 i 19 de maig el poble de Sant Vicenç reviurà una de les festes més típiques i tradicional del poble, la Ballada Popular de Gitanes de Sant Vicenç de Castellet. Es tracta d'una festa tradicional declarada "d'Interès Local" amb més de 105 anys d'antiguitat.
 
És un dia, on més de 200 balladors, distribuïts en diferents colles es reuneixen per ballar i gaudir de les boniques músiques i moviments de "Les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet", fent vibrar a tot el públic assistent i observant els colors i la brillantor de la Plaça de l'Ajuntament engalanada per l'ocasió. 
 
Els actes començaran el dissabte 18 de maig a les 18.00h a la plaça de l'Ajuntament, amb la Ballada Popular Infantil i Juvenil on més de 60 nens i nenes d'entre 3 i 12 anys, ens oferiran els diferents balls (entremesos) de les Gitanes, acompanyats sempre dels gegants el Nen i la Nena de la Colla de Geganters de Sant Vicenç de Castellet. Aquest any, i com a novetat pels més petits, es representarà el "Conte de les Gitanes de Sant Vicenç de Castellet" amb text de David Bricollé escrit l'any del centenari el 2007, a càrrec de la companyia Ai Carai!, amb Maria Navarrete. 
 
El diumenge 19 a les 12.00h davant de l'església parroquial es farà la trobada amb els balladors de totes les colles i començaran la tradicional cercavila, acompanyats dels Barons de Castellet amb la Colla de Geganters. A les 12.30h a la plaça de l'Ajuntament començarà la ballada, primerament amb l'entrada de gegants "Els Barons de Castellet Marià Alegre i Aparici i na Paula Duran i Cerdà" i ballaran el tradicional ‘Vals dels Barons'. Seguidament a la plaça faran entrada els exdansaires amb el ‘Passeig de Caldes' i a continuació la plaça es farà petita per donar pas al ritme del ‘Galop' amb totes les colles participants. 
 
A continuació, seguirà la ballada amb la proclamació de la nova núvia i tots els entremesos de la ballada, Xotis, Catxuxa, Contradansa, Jota i Vals-jota, per arribar al final amb la participació de tothom ballant el "Galop popular", el "Vals dels Barons" i la sardana "Cent Galops per Sant Vicenç", on la plaça esclata de colors, ritme i alegria, tot això acompanyat amb la Cobla Ciutat de Terrassa.