Entrenador de spinning: una professió de risc?

Redacció
09 de maig del 2013
Presentació d'un estudi sobre els efectes de l’exposició auditiva als gimnasos.
Presentació d'un estudi sobre els efectes de l’exposició auditiva als gimnasos. | Mútua Intercomarcal
Presentació d'un estudi sobre els efectes de l’exposició auditiva als gimnasos. Foto: Mútua Intercomarcal

Mutua Intercomarcal reforça la seva investigació sobre els "Efectes dels nivells de pressió acústica en el sector de la música i l'oci" amb un estudi als gimnasos. L'objectiu és detectar els nivells de pressió acústica als que estan sotmesos els monitors de spinning i els seus clients i poder assessorar així a les empreses sobre mesures preventives per eliminar, disminuir i controlar el risc de l'exposició auditiva, evitant així la possibilitat de que es materialitzi en una futura malaltia professional.
 
L'estudi s'ha dut a terme a partir de la col·locació d'un dosímetre personal a l'entrenador de spinning durant la seva jornada laboral per registrar el nivell sonor que percep. En aquest sentit, "es comprova que són molts els que pateixen exposicions superiors a 85 dB(A)", comenta Lluís Sarró, Cap de Gabinet de Presidència i Direcció General de Mútua Intercomarcal, durant la presentació de l'estudi. Davant d'aquesta situació, el que es recomana a les empreses és un programa de mesures tècniques i d'organització, senyalització, mesures, protectors auditius, formació i vigilància de la salut. No obstant, davant un excés d'exposició al soroll hi ha dues mesures bàsiques que s'haurien de posar en pràctica: la disminució del nivell de potència acústica de la sala i la rotació dels monitors de spinning.
 
L'estudi, a més d'identificar un risc ocult en aquest sector, "profunditza en la necessitat de conscienciar a aquest col·lectiu de la cura de la salut auditiva durant la seva activitat laboral", explica Óscar Barahona, coordinador de Prevenció Genèrica de Mútua Intercomarcal. En concret, Barahona destaca "la importància d'introduir mesures de prevenció eficaces i portar una adequada vigilància de la salut per a detectar de forma precoç les lesions auditives". Alberto Sousa, metge de Vigilància de la Salut de Prevint, recorda, a més, que "moltes d'aquestes lesions auditives són irreversibles", pel que es fan imprescindibles les mesures preventives. 
 
En aquest sentit, David Montero, coordinador tècnic de Prevint, afegeix que "és fonamental evitar tòpics, com que la música ha de sonar molt fort perquè així ho desitja el públic. D'aquesta manera s'aconseguirà incorporar els conceptes preventius, tant als professionals del sector com als clients d'aquests establiments i, en conseqüència, millorar el benestar auditiu dels mateixos".
 
La participació de les empreses col·laboradores ha estat essencial per a l'estudi. A més, després de la presentació del mateix, s'ha percebut al compromís i la sensibilització dels centres i dels seus treballadors en la millora continua de la salut acústica. Això permet distingir-los com "Gimnasos Acústicament Responsables".
 
L'estudi complet i les seves conclusions es poden descarregar a la web de l'Observatori de Prevenció Auditiva dels Músics (www.opam.info), pàgina web específica per a l'anàlisi de l'estudi acústic en que participa Mútua Intercomarcal.