Les diverses confessions defensen que la mesquita es quedi a l'Aranya

Consideren que la presència de la comunitat musulmana al costat de la Cova i de la Seu enriqueix el patrimoni viu de la ciutat

Pere Fontanals
29 d'abril del 2013
La mesquita ocupa el primer pis de l'edifici de l'antiga fàbrica de l'Aranya.
La mesquita ocupa el primer pis de l'edifici de l'antiga fàbrica de l'Aranya. | Pere Fontanals
La mesquita ocupa el primer pis de l'edifici de l'antiga fàbrica de l'Aranya. Foto: Pere Fontanals 

Els membres del Grup de Diàleg Interreligiós de Manresa, format per les diferents confessions que conviuen a la ciutat; de la Comunitat i Associació Cultural Islàmica del Bages i altres entitats ciutadanes i socials van reunir-se el passat dissabte per acordar sol·licitar a l'Ajuntament de Manresa la regularització de l'espai de la Fàbrica de l'Aranya com a lloc de Culte.
 
El Grup de Diàleg Interreligiós considera que la presència de la comunitat musulmana i la seva mesquita al costat de la Cova de Sant Ignasi i a prop de la Seu és una part significativa del patrimoni viu de Manresa, i demanen al govern de la ciutat "transparència absoluta i diàleg sincer" amb la part implicada i la ciutadania.
 
Aquest passat divendres La Vanguardia recollia una informació en la que els jesuïtes donen suport a la regularització de la mesquita a la fàbrica l'Aranya. El jesuïta de la Cova i membre assessor per a la diversitat religiosa de la Generalitat, Xavier Melloni, ho deixava clar: "deixar que la comunitat inslàmica segueixi on és i integrar la seva presència a la remodelació de l'entrada més emblemàtica de la ciutat significa acceptar la societat en la que estem vivint"; en canvi el trasllat "és negar aquesta realitat i crear tensions i crispacions innecessàries".
 
La mesquita que la comunitat musulmana té a la fàbrica de l'Aranya està dividida en dues plantes, una que tenen en propietat i l'altra que és de lloguer. La planta de lloguer es troba en una situació irregular des que el 2001 el llavors govern tripartit va fer la modificació del planejament urbanístic que no contempla el seu ús religiós. Per aquest motiu, tal i com avançava Manresainfo.cat el passat 9 d'abril, l'Ajuntament es planteja "corregir aquesta irregularitat", i la principal proposta que va presentar en aquell moment va ser el trasllat de la mesquita al solar que hi ha davant del pàrquing de l'hospital Sant Joan de Déu.
 
L'Associació de Veïns de la Balconada es va mostrar en contra del trasllat de la mesquita a un solar en el que hi ha una petició històrica per posar-hi el Casal del Barri, un aparcament i zona verda. A la negativa de l'AVV, ara se li suma la demanda del Grup de Diàleg Interreligiós de Manresa per a que la mesquita es quedi a la planta de l'Aranya i que l'Ajuntament de Manresa regularitzi la seva situació.