Mas diu que si Catalunya no se'n surt, «patirà tot el sud d'Europa»

El President de la Generalitat ha fet una marató pel Bages on ha visitat quatre empreses, PIMEC, i acabarà la jornada a Montserrat

Estefania E/Redacció
26 d'abril del 2013
Artur Mas atén les explicacions de Jordi Soler durant la visita al Grup Soler.
Artur Mas atén les explicacions de Jordi Soler durant la visita al Grup Soler. | Pere Fontanals
Artur Mas atén les explicacions de Jordi Soler durant la visita al Grup Soler. Foto: Pere Fontanals

El president de la Generalitat, Artur Mas, confia que el govern espanyol acabi elevant l'1,2% del dèficit perquè "no és suficient per aixecar el país". Mas ha fet aquestes declaracions en referència a l'anunci del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, qui ha dit que el govern espanyol aixecarà el límit de dèficit autonòmic del 0,7% actual a l'1,2% del PIB pel 2013. Mas ha recordat que si Catalunya no se'n surt, també patirà Espanya i el sud d'Europa "perquè si hi ha una economia que és capaç d'ensortir-se'n aquesta és Catalunya". D'altra banda, ha dit, "són recursos que no demanem a ningú sinó que generem a través del nostre treball productiu".
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet referència a l'anunci que aquest matí ha donat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, qui ha dit que el govern espanyol aixecarà el límit de dèficit autonòmic del 0,7% actual a l'1,2% del PIB pel 2013. Mas s'ha mostrat satisfet de l'anunci, però espera que s'acabi confirmant "a l'alça" perquè "tal com surt no és suficient per aixecar el país". 
 
"Com a govern hem d'aixecar el país i evitar que se'ns trenqui la cohesió social", ha dit. En aquest sentit, ha afegit "que s'han de fer polítiques públiques en els serveis públics fonamentals i això "depèn de la capacitat que tingui la Generalitat de poder intervenir i destinar recursos". 
 
Mas ha assenyalat que a Espanya i al sud d'Europa els interessa que Catalunya se'n surti perquè "si no ho fa, Catalunya patirà però també ho farà tot el sud d'Europa" perquè "si hi ha una economia que pot ser capaç d'ensortir-se'n aquesta és la nostra". D'altra banda, "són recursos que no demanem a ningú, sinó que generem a través del nostre treball productiu".
 
"L'únic antídot és la microempresa"
Mas ha dit que, per tal que Catalunya se'n surti, és fonamental que també ho faci el teixit productiu del país, les empreses familiars i les microempreses que són capaces de continuar creant i mantenint llocs de treball. "Aquest és l'únic antídot que tenim i també la mare dels ous", ha afegit. 
 
D'altra banda, Mas ha lamentat que ara Catalunya estigui passant per un període en què les inversions siguin "gairebé nul·les" i ha recordat que el país no pot invertir perquè està pagant les inversions del passat "que potser es van fer malament o no calien". Tot i això, ha dit que "això no pot durar sempre" i en algun moment s'hauran de tornar a recuperar. 
 
Visita empresarial al Bages
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat aquest divendres al matí dues empreses amb llarga trajectòria a Sallent: Himesa i el Grup Soler. Himesa és una empresa dedicada a la reparació i manteniment de maquinària minera i d'obra pública i compta amb una plantilla de 60 treballadors. Mas ha fet un recorregut per les noves instal·lacions de la factoria, inaugurades l'any passat, amb la finalitat d'unificar els centres de treball, optimitzar recursos, augmentar la seva capacitat i crear nous llocs de treball. 
 
D'Himesa, el president s'ha traslladat a la seu del Grup Soler per celebrar els seus 60 anys d'existència. Artur Mas, juntament amb el president del Grup, Jordi Soler, i el conseller de Justícia, Germá Gordó, ha presidit un dinar amb més de 300 persones, entre treballadors, autoritats -gairebé tots els alcaldes de la comarca-, clients i proveïdors de la companyia, en un acte que rememora els dinars que es feien antigament a les obres per celebrar les cobertes dels edificis. Grup Soler es va fundar el 1953 i és un grup d'empreses dels sectors de la construcció, instal·lacions, manteniment i serveis energètics. Va tancar el 2012 amb una facturació de 43,97 milions d'euros, un 28% més que el 2011.
 
A la tarda Mas ha visitat les noves instal·lacions del Centre de Formació Pràctica, al Palau Firal de Manresa. El CFP és un centre pioner que dóna suport a la indústria del metall del Bages, tant pel que fa a formació dels treballadors com per la col·laboració i suport tecnològic que ofereix a les empreses. Durant la visita, Mas ha elogiat el paper del CFP i l'aposta conjunta que empreses i administracions de la comarca van fer ara ja fa 22 anys en crear la Fundació Lacetània, artífex del CFP.
 
"Del tema de l'FP dual fa 22 anys no en parlava ningú aquí", ha afirmat Mas, que ha afegit que, en canvi, "en d'altres països, com Alemanya, Àustria o Suïssa ja feia temps que en feien". Mas ha remarcat que aquests països avui tenen una base industrial potent, innovadora i altament internacionalitzada. Mas ha refermat l'aposta de l'executiu català per implantar el sistema de formació professional dual a Catalunya, com a mesura indispensable per fer front a les "escandaloses" xifres d'atur. "Cal canviar el model", ha dit, "i passar de què el govern decideixi quina formació es dóna a què ho decideixin les pròpies empreses".
 
Al mateix edifici del Recinte Firal de Manresa, el president Mas ha presidit la inauguració de la nova seu territorial de PIMEC Catalunya Central.

El programa d'actes empresarials del president a la comarca del Bages ha acabat amb la visita a l'empresa Masats, a Sant Salvador de Guardiola. Allà ha realitzat una visita guiada per les instal·lacions de la companyia, en el decurs de la qual s'han visitat les oficines, les diferents línies de muntatge i s'han mostrat alguns dels productes més representatius de la companyia, com són una porta lliscant de tren, una porta d'autobús, una rampa i una porta d'autocar. Tot seguit, a la sala d'expedicions, han tingut lloc els parlaments institucionals que han anat a càrrec del director general de Masats, l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola i el president de la Generalitat de Catalunya.acabarà a Sant Salvador de Guardiola, amb la visita a l'empresa Masats. Finalment, el president participarà al vespre a la vetlla de Santa Maria de Montserrat.