Manifestació contra el procés de desallotjament de l'Ateneu la Sèquia

Actualment l'Ateneu acull entre les seves parets 8 col·lectius que reivindiquen l'espai com a únic i necessari. La marxa sortirà de la Ben Plantada dissabte a les 7 de la tarda

Redacció
25 d'abril del 2013
Concentració davant dels Jutjats de Manresa.
Concentració davant dels Jutjats de Manresa. | Mar Martí
Concentració davant dels Jutjats de Manresa de persones de l'Ateneu, en una imatge d'arxiu. Foto: Mar Martí
L'Ateneu popular la Sèquia convoca aquest dissabte 27, a les 19h, una manifestació que començarà a la Ben Plantada i que recorrerà els principals carrers de la ciutat. L'Ateneu vol reivindicar-se com a "espai únic i necessari" a la ciutat, davant del procés judicial que s'ha obert. El lema de la concentració és "l'Ateneu som totes i no ens faran fora", una frase que vol deixar constància que l'espai es troba obert a totes les persones que tinguin iniciatives i projectes que sumin en l'objectiu d'avançar cap a una societat sense desigualtats ni opressions.
 
Avui a l'Ateneu hi ha més vitalitat que mai: hi conflueixen vuit col·lectius molt diferents entre ells. Són la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC Bages); la Cooperartiva de consum responsable i de proximitat la Guixa; A bona hora, l'ecoxarxa del Bages de moneda social; Manrússia Van del Pal, colla bastonera autogestionada; Alternativa Cultural, grup de cultura popular; el col·lectiu feminista Acció Lila; l'assemblea de joves de l'esquerra independentista Arran i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC Manresa). A més a més també s'hi ha creat una biblioteca, una ludoteca i un rocòdrom que es van estrenar el cap de setmana passat. L'Ateneu és un espai obert a totes les iniciatives que s'hi vulguin sumar.
 
Fa un any i mig, l'Ateneu va canviar la seva seu a causa d'una ordre judicial que obligava a deixar l'espai situat als baixos de la casa Lisach. Per aquest motiu es va obrir un nou espai, on es troba avui l'Ateneu. L'edifici es trobava en ruïnes, havia estat tancat durant vuit anys i no tenia cap perspectiva de reobertura. Els col·lectius el van arreglar i rehabilitar per tal de poder dur a terme les activitats.
 
Ara l'Església, propietària de l'immoble, vol foragitar els col·lectius per "tapiar les portes deixant l'espai abandonat de nou i acabant amb un munt de projectes i il·lusions compartides", denuncien. El judici se celebrarà el proper 7 de maig, i abans que això passi, l'Ateneu vol demostrar a la ciutat que es tracta d'un espai necessari i que la seva clausura suposaria una pèrdua irreemplaçable.
 
Per fer-ho, dilluns es va publicar un lipdub que compta amb la participació de més de 200 persones i que ja acumula 6.500 visites.