Sant Fruitós es convertirà en la capital del món coral dissabte

Redacció
24 d'abril del 2013
Els Nens Cantors de Viena seran al Bages el 27 d'abril
Els Nens Cantors de Viena seran al Bages el 27 d'abril
Els Nens Cantors de Viena seran al Bages el 27 d'abril

Dissabte vinent a les 19,00 h., tindrà lloc a la Sala Montserrat de Món Sant Benet, un esdeveniment cultural de primer ordre a nivell internacional, amb l'actuació del Cor dels Nens Cantors de Viena. Aquest important event serà una realitat gràcies a la suma d'esforços de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l'escola Paidos, que està duent a terme un projecte Comenius bilateral amb l'escola austríaca que acull aquest cor infantil.
 
Les entrades es van exhaurir ràpidament i l'aforament de la sala Montserrat estarà complet. Els beneficis del concert es destinaran a l'Aula Socioeducativa de Sant Fruitós, que atén infants amb problemes socioeducatius, per dotar-los de formació en música i anglès.
 
Biografia del Cor dels Nens Cantors de Viena
L'any 1498 l'emperador Maximilià va traslladar la seva cort i els seus músics d'Innsbruck a Viena, i va donar l'ordre d'incloure-hi sis nens. Els historiadors han establert el 1498 com la data de fundació oficial de la Hofmusikkapelle Viena i - en conseqüència - Els Nens Cantors de Viena. Fins l'any 1918, el cor va cantar exclusivament per a la cort, a la missa, en els concerts i funcions privades i algunes vegades per l'estat.
 
Músics com Heinrich Isaac, Paul Hofhaimer, Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Joseph Fux, Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Caldara, Antonio Salieri i Anton Bruckner van treballar amb el cor.
 
El 1918, després de la ruptura de l'imperi dels Habsburg, el govern austríac es va fer càrrec de l'Òpera de la Cort (és a dir, l'òpera, l'orquestra i els cantants adults), però no dels nois del cor. El cor deu la seva supervivència a la iniciativa de Josef Schnitt, que es va convertir en degà de la Capella Imperial al 1921. Schnitt va establir el cor com una institució privada que es va convertir en el cor: Nens Cantors de Viena. L'uniforme imperial va ser substituït pel vestit de mariner, que en aquell moment era l'uniforme de moda dels nois.
 
Avui en dia hi ha al voltant de 100 cantors d'entre deu i catorze anys, dividits en quatre cors . Els quatre cors fan al voltant de 300 concerts i actuacions cada any, davant gairebé mig milió de persones. Visiten pràcticament tots els països europeus, i són convidats amb freqüència a Àsia, Austràlia i Amèrica. 
 
El cor és una organització privada, sense ànim de lucre. Els vuit membres de l'òrgan de govern del cor en supervisen el seu desenvolupament i vetllen per tal de garantir-ne  el seu futur. L'actual president és Walter Nettig.
 
El repertori del cor inclou tot, des de música medieval fins a contemporània, i també interpreten grans obres corals i simfòniques, sovint com a part de la Hofmusikkapelle, o amb altres orquestres i cors d'homes. En els últims anys, han actuat amb l'Orquestra Filharmònica de Viena, la Filharmònica d'Oslo i l'Orquestra Simfònica de Pittsburgh. Directors convidats han estat: Pierre Boulez, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Kent Nagano, Seiji Ozawa i Franz Welser-Most.
 
Biografia de Kerem Sezen (Director)
Va néixer en una família de cantants d'òpera a Istanbul el 1978. Va cursar estudis de Direcció Coral, veu, flauta i piano a la Universitat de Música de Viena. Sezen ha dirigit cors a Viena i ha estat actiu com a cantant solista des de fa molts anys.
 
Com a director, va dirigir actuacions de Carmina Burana, el Rèquiem de Mozart, Elies de Mendelssohn, les Quatre Estacions de Haydn i La Creació. Com a cantant, va formar part del Cor Arnold Schönberg, el Vienna State Opera Chorus, i el cor de la Neue Oper Wien, un conjunt especialitzat en òpera contemporània. Com a solista baix, Sezen canta una àmplia varietat de música, lieder, misses, oratoris, òperes i musicals.
 
Durant l'última dècada, Sezen ha dirigit el cor dels Nens Cantors de Viena, a prop de 700 concerts a Viena i en gires per Europa, els EUA, Xina, Japó, Corea, Malàisia, Tailàndia, Dubai, Austràlia, i Nova Zelanda, actuant en llocs tals com el Carnegie Hall de Nova York, Orchestra Hall de Chicago, Suntory Hall i Opera City a Tòquio, The Esplanade, Singapore, o el Centre d'Art Oriental de Xangai.