El premi Pere Casaldàliga del Clam, per a la PAH

El síndic de greuges Rafael Ribó serà l'encarregat de fer l'entrega del premi el diumenge 5 de maig

Redacció
19 d'abril del 2013
Acció de la PAHC Bages d'aquest dijous a una oficina bancària de Manresa.
Acció de la PAHC Bages d'aquest dijous a una oficina bancària de Manresa. | PAHC Bages
Acció de la PAHC Bages d'aquest dijous a una oficina bancària de Manresa. Foto: PAHC Bages

El president del FICNA, entitat organitzadora del CLAM, Josep Maria Carrillo, ha anunciat avui en nom dels membres de l'organització del Festival de Cinema Solidari de Navarcles CLAM, que enguany celebra la seva desena edició, la decisió d'atorgar el Premi Pere Casaldàliga  a la Solidaritat 2013 a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).
 
El Festival valora "la importància d'un moviment que, nascut a Barcelona, s'ha estès per tot l'estat i ha estat capaç, amb una lluita de gairebé quatre anys, no tan sols de fer la recollida de gairebé un milió i mig de signatures per presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), sinó que també ha fet visible un problema que afecta a milers de persones".
 
Per a Carrillo,  la PAH "amb la lluita pacífica, ha aconseguit mobilitzar una part de la societat contra la injustícia flagrant, apurant les procediments legals, de persuasió i negociació, i resoldre casos concrets així com paralitzar molts desnonaments".
 
Per a l'organització del Festival "la Lluita de la PAH ha fet reaccionar a tota una societat adormida que de cop ha descobert el drama social que representen els desnonaments. Gràcies a la seva lluita, molts col·lectius han pres consciència de la injustícia i els abusos d'una llei que no té en compte les persones i només busca el benefici econòmic per les entitats bancàries. Hem vist com advocats, jutges, policies, bombers, entre d'altres, s'han posicionat davant aquest drama social i han avalat la seva lluita".
 
Finalment, Carrillo ha manifestat que la lluita de la PAH concorda perfectament amb l'esperit del CLAM i de les "causes del bisbe Pere Casaldàliga en la defensa dels més febles".
 
El premi serà lliurat als representants designats per la Plataforma el diumenge 5 de maig, a les 12 del migdia, a l'auditori Agustí Soler I Mas de Navarcles. El síndic de Greuges de Catalunya,  Rafael Ribó és la persona convidada per l'organització del CLAM per fer l'entrega del premi.
 
Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat
El premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat és un reconeixement honorífic a l'entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. És de convocatòria anual i compta amb la col·laboració de l'associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga. 
 
Des del seu inici el Premi Pere Casaldàliga ha guardonat les següents persones:
  • 2012: Arcadi Olivires, entregat pel director del Centre UNESCO de Catalunya, Miguel Angel Essomba.
  • 2011: entitat Unió Romaní, entregat per José Mª Mena, exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
  • 2010 entitat Inshuti, de Manresa, entregat per Pasqual Maragall, expresident de la Generalitat de Catalunya
  • 2009: Jordi Planas, impulsor de l'agenda llatinoamericana i del fons català de cooperació, entregat per Josep M. Carrillo
  • 2008: Entitat Pallassos sense Fronteres, entregat per Glòria Casaldàliga.
  • 2007:  Enrique de Castro, entregat per Mònica Terribas, periodista de TV3.
  • 2006: Entitat Accsur las Segovias, entregat per José Saramago, Premi Nobel de Literatura.
  • 2005: Entitat CC ONG Ajuda al Desenvolupament, de Sant Sadurní d'Anoia, entregat per Adolfo Perez Esquivel, escriptor i Premi Nobel de la Pau.
  • 2004: Entitat Bages per a Tothom, de Manresa, entregat per Francesc Escribano, escriptor i director de TV·
Plataforma d'Afectats per la Hipoteca
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) és un moviment social pel dret a l'habitatge digne sorgit el febrer de 2009 a Barcelona i present a tot l'Estat espanyol. Està englobada en el marc de la crisi immobiliària espanyola del 2008 que va ser el desencadenant de la bombolla immobiliària i de les posteriors protestes a Espanya de 2011–2012. Forma part del Moviment del 15-M, sorgit posteriorment.
 
Agrupa persones amb dificultats per pagar la hipoteca o que es troben en procés d'execució hipotecària i persones solidàries amb aquesta problemàtica. Es defineix com «un grup de persones apartidista que davant la constatació que el marc legal actual està dissenyat per garantir que els bancs cobrin els deutes, mentre que deixa desprotegides a les persones hipotecades que per motius com l'atur o la pujada de les quotes no poden fer front a les lletres». És un moviment horitzontal, no violent, assembleari i apartidista.
 
Es reuneix de manera assembleària per exposar els diferents casos dels afectats, oferir assessorament i ajuda mútua per trobar suports tant pràctics com emocionals.