Es confirma la tendència a la baixa de la sinistralitat a Manresa

Els tres primers mesos del 2013 s'ha produït 22 accidents menys que el primer trimestre del 2012

Redacció
18 d'abril del 2013
Els accidents de trànsit a la ciutat de Manresa han baixat aquest primer trimestre un 11%, el que suposa la continuació de la baixada progressiva de la sinistral itat registrada durant el 2012. Aquesta és una de les principals conclusions dels indicadors de seguretat ciutadana corresponents al primer trimestre del 2013 elaborats per la regidoria de Seguretat Ciutadana i la Policia Local de Manresa.
 
Durant aquest primer període trimestral, hi ha hagut 181 accidents a la ciutat, 22 menys que en el mateix període del 2012, quan hi va haver 203. Si bé les persones lesionades s'ha incrementat un 5%, només han crescut els lesionats lleus, ja que tant els lesionats greus com els menys greus s'han reduït en un 33% i un 14%, respectivament.
 
Un altra dada destacada d'aquest trimestre és l'efectivitat del 100% dels agents de la Policia Local a l'hora de localitzar els vehicles que es fan escàpols en els accidents de trànsit. En aquest primer trimestre, els 17 vehicles escàpols han estat localitzats i identific ats posteriorment.
 
Creix el 14% les alcoholèmies positives
Les dades d'aquest tercer trimestre han detectat 63 positius en els controls d'alcoholèmia, el que significa un augment del 14% respecte al mateix període de l'any passat, quan n'hi va haver 55. Així, les dades reflecteixen que en aquests moments un 7,5% dels conductors sotmesos a les proves d'alcoholèmia donen valors positius.
 
L'increment del número de positius d'alcoholèmia, però, es sensiblement inferior a l'augment del número de controls de la Policia Local, que ha estat de prop del 23% en relació al mateix període del 2012.
 
Els controls policials també han detectat durant el primer trimestre de l'any 16 persones que han donat positiu per consum de substàncies estupefaents. En total, durant els darrers 12 me sos, han estat 62 les persones que han donat positiu per consum de drogues. 
 
Baixen les denúncies de trànsit
Durant aquest primer trimestre el nombres de denúncies imposades ha estat de 2.961 (2.511 per circulació i 450 per deficiències tècniques de vehicles o manca de documentació del vehicle o del conductor).
 
El conjunt de denúncies en el primer trimestre de l'any ha estat de 7.715, el que significa un descens del 18% respecte al mateix període de 2012. En un percentatge similar han disminuït les denúncies imposades pels sistemes automàtics de control de pas (fotomultes).
 
Altres dades d'interès
El resum d'indicadors del primer trimestre indiquen que el número de persones detingudes o imputades ha estat de 93, un 25% més que al mateix període del 2012, si bé aquest increment ha vingut determinat per l'augment de les persones imputades (amb indicis de delicte), ja que els detinguts han baixat el 40%.
 
Una altra dada destacada del trimestre han estat les 61 persones denunciades per consum o tinença de substàncies estupefaents a la via pública, el que significa un 7% més que el primer trimestre del 2012.
 
Per altra part, el darrer trimestre la Policia Local ha fet 719 controls de vigilància a les entrades i sortides de les escoles. Des de l'inici del curs 2012-2013, s'ha donat protecció als escolars en 1.500 actuacions.
 
La Policia Local reforça la transparència amb un Twitter oficial
Amb l'objectiu de continuar reforçant el concepte de proximitat amb la ciutadania, des de la regidoria de Seguretat Ciutadana, el dia 1 de març va començar el funcionament d el compte oficial de Twitter la Policia Local de Manresa @policiamanresa.
 
Des d'aquest compte, la Policia Local de Manresa informa als ciutadans de les actuacions realitzades pels agents del cos, de les que s'estan fent i de les que hi ha previstes. A la mateixa adreça, la ciutadania podrà consultar tots els indicadors trimestrals de l'activitat policial a la ciutat de Manresa. 
 
El nou canal informatiu anuncia també les campanyes o serveis previstos cada dia (carrers tallats, restriccions de trànsit o controls de radar previstos) així com accions previstes per als dos o tres dies propers, com són les incidències de trànsit per obres, esdeveniments o de les campanyes de seguretat engegades, etc.). En incidents importants s'informa en temps real de les accions que es facin.
 
A títol d 'exemple, aquest compte oficial de Twitter va informar en temps real de l'arribada i de la sortida de la Volcat a la ciutat de Manresa, de l'afectació al trànsit que va provocar i dels recorreguts alternatius per als conductors.
 
La regidoria de la Seguretat Ciutadana considera que l'ús de Twitter és una bona eina per ajudar a millorar el traspàs d'informació als ciutadans i ajudar-los així a tenir conductes preventives que millorin la seva seguretat.
 
Resum indicadors – 1r. trimestre 2013
1.- Demandes de serveis:
  • El nombre de requeriments sol·licitats a la sala de coordinació operativa ha estat de registrat 4.445 serveis. Els darrers dotze mesos (abril-12 a març-13) s'han atès 17.900 demandes.
  • El descens respecte al primer trimestre de 2012 ha sigut d'un 8%, 387 serveis menys en aques ts tres primers mesos de l'any.
  • La distribució de les demandes segons el seu àmbit ha estat: Trànsit 43%, Seguretat Ciutadana 27%, Assistencial 21%, àmbit administratiu 9%.
2.- Accidentalitat:
General:
  • En aquest primer trimestre s'ha produït 22 accidents menys que en el primer trimestre de 2012, el que representa un descens de gairebé un 11%.
Lesivitat:
  • El conjunt de persones lesionades en aquest tercer trimestre ha estat de 84, un 5% més que el mateix trimestre de 2012 (80).
  • L'increment s'ha produït en les persones amb lesions de caràcter lleu, pel que fa a les menys greus i greus, la baixada ha estat d'un 14% i 33% respectivament.
Escàpols:
  • El nombre d'accidents en el que un dels implicats s'ha fet escàpol és de 17, seguint la tendència a la baixa del darrer trimestre de 2012 (14).
  • Durant el darrer any la totalitat dels accidents amb conductors escàpols dels que s'ha tingut coneixement, aquests han estat identificats.
3.- Controls de trànsit:
  • 14.554 vehicles són els vehicles que han passat en alguns dels controls específics de velocitat, passos de vianants, alcoholèmia, manca d'assegurança o permís de conduir, entre d'altres.
  • Gairebé 3 de cada 100 vehicles controlats (un 2.9%) han estat denunciats.
4.- Proves d'alcoholèmia / drogues:
  • El nombre de positius detectats el darrer trimestre ha estat de 63, el que significa un increment del 14% respecte al mateix període de l'any passat (55). Un 7,5% dels conductors sotmesos a les proves han donat valors positius. En el mateix perío de de 2012 el percentatge va ser d'un 6.3% i el valor interanual se situa en 6,8%.
  • A 214 conductors - d'un total de 3.161 controlats- es va impedir continuar circulant per donar positiu en alcohol en els darrers 12 mesos.
  • 16 són els conductors que se'ls ha detectat consum d'alguna substància estupefaent en el darrer trimestre, el que suma un total de 62 tests positius en els darrers 12 mesos.
  • El nombre de proves realitzades entre abril de 2012 i març de 2013 ha estat de 70, un 22.8% més que els 12 mesos anteriors, tot seguint el procés d'implantació d'aquest tipus de proves en els conductors.
5.- Denúncies de trànsit:
  • El nombre de denúncies imposades ha estat de 2.961 (2511 per circulació i 450 per deficiències tècniques dels vehicles o manca de documentació del vehicle o el conductor).
  • El conjunt de denúncies en el primer trimestre de l'any ha estat de 7.715, el que significa un descens del 18% respecte al mateix període de 2012. En un percentatge similar han disminuït les denúncies imposades pels sistemes automàtics de control de pas (Fotomultes).
6.- Seguretat ciutadana:
Detencions / imputacions.
  • Les persones detingudes o imputades en el període de gener a març han estat 93, un 25% més que al 2012.
  • Tot i el descens en el nombre de detinguts en aquest primer trimestre (-40%), la xifra total els darrers 12 mesos se situa en 93 persones.
Infraccions LO 1/92.
  • 61 han esta les infraccions denunciades per consum o tinença de substàncies estupefaents a la via pública, un 7% més que en el mateix trimestre de 2012.
  • El conjunt de les infraccions denunciades per infraccions a la l lei de Seguretat Ciutadana ha estat de 70, dues més que en el primer trimestre de 2012.
7.- Policia de Proximitat:
  • En aquest primer trimestre hi ha hagut presència policial a les entrades i sortides de les escoles en 719 ocasions.
  • Des de l'inici del curs escolar 2012-2013, s'ha donat protecció en gairebé 1.500 ocasions.
  • En el període gener – març s'han dut a terme 144 entrevistes/reunions amb diferents organismes i entitats de la ciutat.