El Bages es dota d'un protocol per al maltractament infantil

El document defineix quins passos cal seguir i a quins serveis es pot recórrer en cas de sospita o certesa de risc per a infants i joves

Redacció
16 d'abril del 2013
Presentació del protocol.
Presentació del protocol. | CCBages
Presentació del protocol. Foto: CCBages

El nou protocol per a la prevenció i intervenció en situacions de maltractaments a infants i adolescents del Bages s'ha presentat avui en roda de premsa. Aquest document, liderat pel Consell Comarcal del Bages al costat de l'Ajuntament de Manresa i CTIC del Bages (Comissió tècnica interdepartamental de coordinació d'actuacions adreçades als infants i adolescents del Bages), defineix com detectar situacions de risc i com intervenir-hi: quins circuits cal seguir, amb quins recursos i serveis es pot comptar, etc.
 
Gràcies a aquest protocol, tots els serveis que detectin un cas de maltractament o de risc (mestres, metges, agents policials, treballadors socials, etc.) podran consultar de forma ràpida quin procés els cal seguir per determinar si es tracta d'un cas de situació de risc, de risc greu, de desemparament o que requereix protecció immediata. Un cop feta aquesta diagnosi, el protocol els marcarà a qui poden recórrer. Per a l'elaboració del document s'ha comptat amb la col·laboració i participació de tots els estaments, des dels àmbits d'ensenyament i salut, passant per les policies locals i mossos d'esquadra, jutjats i fiscalia de menors, etc.
 
Per tal de fer-lo el més útil possible, el protocol es presenta en 3 formats: el document complet, un document reduït de ràpida consulta i a través del web infancia.ccbages.cat
 
El conseller comarcal de Benestar Social i Família, Joan Vinyes, ha destacat que l'objectiu del protocol és "garantir la màxima eficàcia en la protecció de menors" i ha afegit que el document és una eina per "millorar l'eficàcia i l'agilitat en la prevenció i la intervenció".
 
En la roda de premsa d'aquest matí també hi ha intervingut Mercè Rosich, regidora de Serveis Socials, Sanitat, Acollida i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa; Remei Juncadella, del Servei Català de la Salut; i Xavier Montes, del Servei Especialitzat d'Atenció a la Infància i l'Adolescència del Consell Comarcal del Bages. Tots han destacat la importància de la transversalitat d'aquest treball i de la participació dels diferents agents que han de participar en els processos de prevenció i intervenció en cas de risc de menors.